Winnaars Vesting Gorinchem Kerstpuzzel

De oplossing van de kerstpuzzel is “VESTINGSTAD”.

De winnaars zijn:

  • Hans van Ooijen
  • Bart Groot
  • Gerard van Wijgerden
  • Corrie Sterk
  • Marja Knook- de Bruin

De bovenstaande winnaars kunnen het Multivlaai Gorinchem kerstpakket morgen (24 december 2021) ophalen bij Multivlaai Gorinchem, Kwekelstraat 14, op vrijdag geopend van 07:30 – 17:00 uur.

Het door Multivlaai Gorinchem beschikbaar gestelde kerstpakket bestaat uit drie overheerlijke macarons van Dutch Home Made, een Red Velvet tulband van Multivlaai en niet te vergeten een combinatie van Leonidas chocoladekoekjes met als afsluiter een doosje gemengde bonbons van Leonidas.

Winterstop VIS-kazemat

De gevechtsruimte met de metalen delen in de verf en een stapel gebeitste planken voor de plafondbekleding. We gaan nu eerst Kerst en Nieuwjaar vieren. De VIS-kazemat is hermetisch afgesloten en zelfs van een zwerverwering voorzien, maar zal nog wel regelmatig worden gelucht.

De laatste werkzaamheden zijn te zien op: Fotoverslag uitvoering project VIS-kazemat — Vesting Gorinchem

Winterstop VIS-kazemat

De werkzaamheden aan de VIS-kazemat zijn voorlopig afgerond voor een winterstop. Het moet voor de vrijwilligers ook leuk blijven, daarom werken we niet bij de kazemat met koud en slecht weer. We gaan daar weer verder in april 2022. Echter de voorbereidende werkzaamheden voor de aanpak van het interieur gaan gewoon door, maar vinden plaats in molen De Hoop. Alles is nog steeds te volgen op Fotoverslag uitvoering project VIS-kazemat — Vesting Gorinchem

Een onverwachte vondst – O69

Tijdens een rondleiding in de Schuilkerk aan de Langendijk viel één van onze werkgroepleden iets op toen hij terug wandelde van de kerk naar de Langendijk. Er lag een hardstenen paaltje naast het pad. 

Toen hij het paaltje beter bekeek bleek er op de bovenzijde een inscriptie te staan O 69. Dit was dus overduidelijk één van de limietpalen die ooit door onze vesting de scheiding aangaven tussen het gebied van de burgers of gemeente en het gebied van het Departement van Oorlog!

Verschillende van deze paaltjes zijn nog aanwezig in onze vesting en worden gemeentelijke monumenten. Ze zijn eigenlijk zelfs onderdeel van de vesting, welke een Rijksmonument is.

We hebben vervolgens contact gezocht met de beheerder van de Schuilkerk, mevrouw Temme. Ze vertelde dat haar vader ooit het paaltje had gevonden toen er aan de Arkelse Onderweg (nabij de Nettorama, tegenover huisnummer 23) bestratingswerkzaamheden plaatsvonden en daar het paaltje was gevonden. Hij heeft het paaltje ‘gered’ en het in de tuin gelegd, later is het verhuisd naar het steegje gelegen tussen de Schuilkerk en de Langendijk waar het jaren heeft gelegen.

Limietpaal O69

Werkgroep Vesting Gorinchem mocht het paaltje van mevrouw Temme komen ophalen. Het paaltje “even” tillen met twee personen bleek nog een hele klus, dus hebben we deze even op wieltjes gezet om naar de auto te kunnen brengen.

Ophalen van Limietpaal O69

We gaan bekijken of deze limietpaal op de oorspronkelijke locatie kan worden teruggeplaatst, of op een andere plaats kan worden tentoongesteld met wat tekst en uitleg. Het was voor ons een bijzondere vondst op een bijzondere locatie!

Voorlopig is het paaltje veilig opgeborgen in het gemeentelijk depot voor objecten van de Historische Vereniging Oud-Gorcum en het Gorcums Museum.

Waar dit paaltje precies thuishoort kunnen jullie nakijken op https://vestinggorinchem.nl/artikelen/limietpalen/

Stigterstaal sponsort hoekstaal voor de VIS-kazemat

Vandaag is bij Stigterstaal in Gorinchem een lading hoekstaal opgehaald ter vervanging van het vergane hoekstaal in de VIS-kazemat. Stigterstaal sponsort dit hoekstaal en het lag keurig gereed, reeds gezaagd in de benodigde lengten. Wij danken Stigterstaal hartelijk voor deze sponsoring.

De vrijwilligers van de Werkgroep Vesting Gorinchem gaan dit hoekstaal voorbewerken en verven met Sigma Zinccoat, gesponsord door Luijten vvz verfgroothandel Gorinchem. Links naast het staal ligt de eerste lading van het hout gesponsord door Deli Home.
Dit hout wordt op maat gezaagd en geverfd met Tenco Pracht, een carboleum vervangende beits.

Het hout gaat tegen het plafond van de VIS-kazemat en deels wordt er meubilair van gemaakt in de stijl van meubilair zoals dat werd toegepast in de Nederlandse groepsschuilplaatsen en kazematten in 1939-1940.

Kanonnetje gescoord!

“Kannonnetje gescoord” klinkt leuk, maar het had toch wel wat “voeten in de aarde” voor het zover was. Door niet aflatende inzet van ons werkgroeplid en tevens uitbater van de Caponnière, Ronald Verduyn en ook Jeroen Vinckers van Stichting Stadsherstel Gorinchem en tevens werkzaam bij Rijkswaterstaat, heeft RWS besloten om een kanon aan de Werkgroep Vesting Gorinchem en dus de Historische Vereniging Oud-Gorcum te schenken.

Wij danken RWS hartelijk voor deze schenking en stellen dit kanon beschikbaar aan de gemeente Gorinchem om daar de vestingwal mee op te leuken.

De gemeente Gorinchem heeft Gerritsen loon- en aannemingsbedrijf ingeschakeld om het kanon op te halen op Duivelseiland in Dordrecht. Op deze foto wordt eerst geprobeerd om het kanon met de autokraan  op de wagen te zetten, die kan 3 ton gewicht tillen op deze afstand van de wagen, maar het kanon blijkt te zwaar.

Dat het kanon te zwaar zou zijn voor de autokraan, daar was al rekening mee gehouden en daarom had Gerritsen ook een shovel meegebracht. Dit ziet er dramatisch uit, maar het was ook al bekend, dat de houten wielen van het affuit verrot waren. Chauffeur en kraanmachinist Gijs heeft het klusje prima verzorgd.

Het hout van het affuit lijkt grotendeels nog goed, alleen de wielen en assen moeten worden vernieuwd.

Shovel weer opgeladen en kanon vastgezet, klaar voor vertrek naar Gorinchem.

Op de gemeentewerf in Gorinchem neergelegd. De buitendienst gemeente Gorinchem heeft ook gelijk de loop losgemaakt van het affuit, zodat dit opgeknapt kan worden. De kanonsloop zal t.z.t. gestraald en geverfd worden.

De Laarzen van Langois – een wandeling over Gorinchems wallen van de Oude Hollandse Waterlinie

HELAAS WEGENS OPLOPENDE CORONABESMETTINGEN AFGEBLAZEN.

Op zaterdag 13 november a.s. kunnen inwoners en bezoekers van Gorinchem terug in de tijd. Die morgen kunnen zij deelnemen aan “Laarzen van Langois”, een wandeling in en om Gorinchem met de 19e-eeuwse soldaat Meijer waarin ze het verhaal van de eenvoudige soldaat, het rauwe leven in het legers van Napoleon en de geallieerden te horen krijgen en het verhaal van de stoere vesting Gorinchem mee kunnen beleven. De kogels vliegen je bijna om de oren en als je goed snuift, kan je de kruitdampen misschien ruiken.

Op zaterdagmorgen 13 november is het om 10.00 uur verzamelen in de bibliotheek Gorinchem (Groenmarkt 1) op de eerste verdieping waar re-enactor Jip Meijer (http://www.durendale.nl/) appél zal houden en de mars door de vesting start. Na een korte inleiding en een uur wandelen keert de tocht tegen half twaalf terug in de bibliotheek.

De kosten voor de wandeling bedragen 10,- euro (ter plekke te voldoen) en zijn naast de wandeling zelf inclusief koffie en koek. Aanmelden voor deze kleurrijke tocht kan via bas@kreugerinkultuur.nl of door te bellen met 06-47768450.

De Oude Hollandse Waterlinie (OHWL) is de voorloper van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, erfgoed wat afgelopen zomer de status van Werelderfgoed van UNESCO heeft gekregen. In 2022 staat de OHWL extra in de schijnwerpers omdat de Linie in 1672 erin geslaagd is de Franse invasie van Nederland in dat jaar te weerstaan. Gorinchem was dusdanig versterkt, dat de Fransen geen schijn van kans hadden het in te nemen. In 1813 waren de rollen omgedraaid en wisten troepen van Napoleon onder de generaals Langois en Rampon nog maanden de stad bezet te houden.

Munitiekist gaat open!

A.s. zondag om 12:30 uur in de Caponnière zal de munitiekist worden geopend om te zien hoeveel biedingen er zijn en hoe hoog deze zijn. Op de geëxposeerde en aangeboden kunstwerken van Gert-Jan Ariaans en Frits Zillig kon men de laatste twee maanden een briefje met een bod in de munitiekist doen.

Dan zal ook blijken wie de hoogste bieders zijn, waar de kunstwerken naartoe gaan en wat uiteindelijk de opbrengst is ten bate van het project “openstelling VIS-kazemat”, van de Werkgroep Vesting Gorinchem, onderdeel van de Historische Vereniging Oud-Gorcum.

Komt dat zien!