Gratis vestingrondleiding 26 juni

Op zondag 26 juni is er weer een gratis vestingrondleiding. De vestingrondleiding gaat langs de voormalig militaire gebouwen, die bij de vesting horen en over het meest interessante deel van de vestingwal. De gids vertelt wat over de militaire geschiedenis van Gorinchem, over de gebouwen en over de vestingwerken. We starten om 14:00 uur voor de ingang van het Gorcums museum op de Grote Markt. De Werkgroep Vesting Gorinchem van de Historisch Vereniging Oud-Gorcum organiseert deze vestingrondleiding. Gaarne aanmelden via het aanmeldformulier onder https://vestinggorinchem.nl/rondleiding-wandelen-fietsen/

Introductie Waterlinie en Rampjaar Ds. Koelmanschool

Afgelopen dinsdagochtend kreeg groep 5 van de Ds. Koelmanschool een geschiedenisintroductie over het Rampjaar en de Oude Hollandse Waterlinie. Dit ten behoeve van de daarop volgende geschiedenislessen op school over deze onderwerpen. Na een korte inleidende presentatie in korenmolen De Hoop, werden de wallen, kanonnen, kruitmagazijnen en Dalempoort bekeken en besproken. Ook werd de diepte van de vestinggracht gemeten, waarbij meters in voeten werden omgezet.

De belangrijke vestingdriehoek Gorinchem, Woudrichem en Loevestein was nog goed beleefbaar vanaf de stelling van Molen de Hoop. Het uitzicht op de vestingen Woudrichem en Loevestein is in de loop der eeuwen weinig veranderd en met de verrekijker waren deze toch van dichtbij te bewonderen. Deze buitenles werd verzorgd door Ton en Hugo van de Werkgroep Vesting Gorinchem, onderdeel van de Historische Vereniging Oud-Gorcum.

Gratis vestingrondleiding

A.s. zondag 29 mei is er weer een gratis vestingrondleiding. De vestingrondleiding gaat een stukje door de stad, langs de voormalig militaire gebouwen, die bij de vesting horen en over het meest interessante deel van de vestingwal. De gids vertelt wat over de militaire geschiedenis van Gorinchem, over de gebouwen en over de vestingwerken. We starten om 14:00 uur voor de ingang van het Gorcums museum op de Grote Markt. De Werkgroep Vesting Gorinchem van de Historisch Vereniging Oud-Gorcum organiseert deze vestingrondleiding. Gaarne aanmelden middels het aanmeldformulier op onze internetsite https://vestinggorinchem.nl/rondleiding-wandelen-fietsen/aanmelden-reguliere-rondleiding/

Excursie festung Hoek van Holland

Zaterdag 14 mei is de Werkgroep Vesting Gorinchem op excursie geweest naar het Atlantikwall museum in Hoek van Holland. Hoewel deze Duitse verdedigingwerken van een heel andere aard zijn dan die van de vesting Gorinchem, was het tocht een hele leuke en interessante excursie. Meer lezen en zien? zie: https://vestinggorinchem.nl/activteiten/2022-excursie-atlantikwall-museum/

 

Expositie ladderwagen en de Eendracht

Afgelopen zaterdag is met behulp van Ladderwagen 1 de expositie over molen De Eendracht geopend in molen De Hoop op Dalembolwerk. Waarom met behulp van Ladderwagen 1?

Nou, omdat op de begane grond van de molen zijn gerestaureerde 19e eeuwse voorgang tentoongesteld staat. Op de 2e verdieping is er een fototentoonstelling over de vroeger op de wal naast de Lingehavenmond staande markante molen De Eendracht te zien.

Ook is er mooi en leuk kunstwerk te zien van Frits Zillig, wat een blik op die havenmond voorstelt gemaakt van zink. De tentoonstelling is nog het gehele jaar gratis te bezoeken.
Een fooi is altijd welkom.

Vestingrondleiding op LED-scherm reclamemast snelweg

Het bedrijf https://reclamastled.nl/ sponsort de Werkgroep Vesting Gorinchem met snelwegreclame op hun LED-scherm mast langs de A15 bij Gorinchem-Oost. Als tegenprestatie krijgt Reclamemastled van ons een bedrijfsvestingrondleiding.

De Werkgroep Vesting Gorinchem verzorgt elke laatste zondag van de maand een gratis vestingwandeling. Heeft u interesse om daarbuiten speciaal een bedrijfsrondleiding te boeken, of met een vereniging, of samen met familie / vrienden een vestingrondleiding doen?

Informeer naar de mogelijkheden en prijzen. Stuur een email naar hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl en u ontvangt een passend voorstel.