De Nieuwe Hollandse Waterlinie officieel Wereld Erfgoed!

Een dergelijk plaatje van de vestingwerken aan de oostzijde van Gorinchem was in de vergadering van het UNESCO World Heritage Committee te zien.

Zojuist heeft het World Heritage Committee tijdens de 44e zitting onder voorzitterschap van China de voordracht van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als Werelderfgoed goedgekeurd.
De vesting Gorinchem is onderdeel van dit erfgoed.

Aandachtspunten waren het beter vastleggen van de grenzen en van de bescherming van dit erfgoed. Nederland krijg dan ook de opdracht mee, om dit beter te regelen en aantoonbaar te make voor februari 2022. Het geen weer behandeld wordt in een volgende zitting van het Committee.

Project VIS-kazemat afgetrapt

Heden middag is het project “openstelling VIS-kazemat” afgetrapt met het plaatsen van een informatiebord bij de kazemat, waarop ook nog een oproep staat voor sponsoren en voor vrijwilligers. Die laatsten om te helpen met bezemschoon maken van de kazemat.

Voordat het bord er stond, moest de werkgroep wel zijn naam waarmaken. De gaten voor de palen werden geboord.

Met vereende krachten werden de palen geplaatst.

Uiteindelijk moet het geheel wel netjes waterpas staan.

Met dank aan de mensen van Strago Electro, die voor dit karweitje een middagje vrij hadden opgenomen. Ook met dank aan HG-reclame voor het sponsoren van het informatiebord en Pontmeyer Gorinchem voor de sponsoring van het hout.

Begin september zet aannemer Kok Lexmond / Gorinchem de schop in de grond om de ingang van de kazemat vrij te graven en een aansluiting te maken op het wandelpad. Er is een speciaal plan gemaakt, om hierbij de grote bomen te behouden. Aannemer Kok Lexmond / Gorinchem voert dit project ook als sponsoring uit.

Wij hopen, dat er zich nog wat vrijwilligers aanmelden die een keer op een zaterdag mee willen helpen. Die kunnen zich melden bij info@vestinggorinchem.nl

Project affuit bomkanon gestart

De initiatiefnemer van de klokkenstoel Buiten de Waterpoort, Bernard Sierra, is samen met Mathieu van Pelt bereid gevonden om een affuit te maken voor het Walker bomkanon, wat nu op boomstammetjes ligt in bastion 2.

Afgelopen vrijdag togen zij met Hugo Ouwerkerk van de Werkgroep Vesting Gorinchem naar het vestingmuseum in de vesting Naarden. Om daar een dergelijk affuit te bekijken.

In Gorinchem is natuurlijk alles groter, dus ook ons kanon is groter en zal het affuit dan ook nog een slagje groter worden, dan wat in Naarden staat. Gelukkig hebben wij de tekeningen met de correcte maten, die wij in het kenniscentrum van het Nationaal Militair Museum mochten fotograferen.

Zodra wij weten wat globaal de kosten zullen zijn, presenteren wij dit project aan de gemeente Gorinchem en gaan wij op zoek naar fondsen. De verwachting is dat het affuit dan in de loop van volgend jaar gereed zal zijn.

Luijten-VVZ leverde de Werkgroep Vesting Gorinchem verf voor het project “restauratie VIS kazemat”

Luijten-VVZ leverde de Werkgroep Vesting Gorinchem verf voor het project “de restauratie van de VIS kazemat” 10 liter Sigma Coating verf. Deze verf zal door de vrijwilligers die aan het project “restauratie van de VIS kazemat” gaan werken gebruikt worden voor het verven van de metalen delen van de kazemat.

Luijten-VVZ is al jarenlang een toonaangevende speler binnen de verfbranche in Zuidwest Nederland. Met een uitgebreid assortiment kunnen zij iedere professionele vakman en detaillist voorzien van de juiste producten.

Al meer dan 90 jaar actief!
De geschiedenis van Luijten verf begint in 1923 toen de heer H. Luijten in Dordrecht een schildersbedrijf begon. In 1937 werd een pand met werkplaats en winkel aan de lijnbaan overgenomen en ontstond er, naast het schildersbedrijf, de eerste vorm van handel in verfwaren en aanverwante artikelen alsmede een naamswijziging in Fa. H. Luijten & Zn. Onder de merknaam “Merwelux” werd ook zelf verf geproduceerd.

Op 1 januari 1950 werd het schilderbedrijf afgestoten omdat de groothandel inmiddels een volwassen status had bereikt. In 1960 werd een begin gemaakt met de verkoop van autolakken. In 1975 verkreeg het bedrijf de import van Lucite, het eerste water gedragen alternatief van Du Pont op de Nederlandse verfmarkt.

In 1982 vond wederom de introductie plaats van een innovatief product voor de bouw nl.: Impa houtreparatie op polyester basis voor hout. In 1985 verhuisde het bedrijf vanuit de Dordtsche binnenstad naar de huidige vestiging aan de Merwedestraat. Met de oprichting van Luijten Protection, handel in vuil verzamelende entreesystemen, werd ook een vestiging te Gorinchem geopend als afhaalpunt bouwverven voor deze regio. Nu een servicevestiging voor de regio Midden Nederland. Voor de gehele geschiedenis van het bedrijf Luijten-VVZ verwijzen we u graag door naar de website van Luijten-VVZ    https://www.luijtenvvz.nl/organisatie/historie/

Luijten-VVZ Gorinchem
Einsteinstraat 9f
4207 HW Gorinchem
gorinchem@luijtenvvz.nl
https://www.luijtenvvz.nl/vestigingen/gorinchem/

 

HG reclame sponsort informatiebord

HG reclame heeft als sponsoring speciaal voor het project: “Restauratie van de VIS kazemat” een informatiebord ontworpen en geproduceerd.

Het bord zal bij de VIS kazemat geplaatst worden om het publiek over het project te informeren, mensen met interesse uit te nodigen een bijdrage te leveren en om nieuwe fondsen en of sponsoren te werven. 

Op het bord is een QR code aangebracht zodat de lezer nog veel meer informatie kan krijgen dan dat er op het bord geplaatst kan worden.

HG reclame helpt graag met creatieve ideeën en heeft meer dan 50 jaar ervaring op het gebied van signing & visuele communicatie.

Van huisstijlontwerp, projectmanagement, bewegwijzering  gevelreclame en autobelettering in de regio Gorinchem, tot implementatie van grote signprojecten in binnen- en buitenland.

HG Reclame
Galvaniweg 19
4207 HL Gorinchem
https://www.hgreclame.nl/

Sponsor ISERO Gorinchem levert ijzerwaren

ISERO Gorinchem leverde de Werkgroep Vesting Gorinchem als sponsoring voor het project “de restauratie van de VIS-kazemat” de sloten en een deel van de ijzerwaren die nodig zijn om de VIS-kazemat vakkundig te kunnen afsluiten om bijvoorbeeld vandalisme of oneigenlijk gebruik te voorkomen. Een ander deel van de gift bestaat uit ijzerwaren die nodig zijn voor het monteren van het (nog te construeren) replica meubilair in de VIS kazemat.

ISERO Gorinchem streeft naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met de steun aan het project “de restauratie van de VIS-kazemat” van de werkgroep Vesting Gorinchem geeft ISERO Gorinchem blijk van zijn betrokkenheid bij de Gorinchemse samenleving.

ISERO Gorinchem is de ijzerwaren groothandel en dienstverlener voor bouwprofessionals en technische diensten. ISERO  Gorinchem is gespecialiseerd in hang- en sluitwerk, gereedschap, ijzerwaren, bevestigingsmiddelen, werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen.

ISERO Gorinchem is daarnaast ook specialist in gebouwenbeheersystemen, zoals toegangscontrolesystemen, alarmsystemen, camerasystemen en intercom.

ISERO Gorinchem is gevestigd op industrieterrein Papland
Papland 6
4206 CL Gorinchem 
www.isero.nl

Waterlinievlag in top!

Sinds de start van het Waterlinieseizoen op 5 juni 2021 heeft molen De Hoop de Waterlinievlag in top. De molen staat op bastion 8 van de vestingwal van Gorinchem, de grootste vestingstad in de Waterlinie, die in het Rampjaar 1672 een belangrijke rol speelde.

Zelfs in 1940 werd de vestingwal in staat van verdediging gebracht. Dit als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In dit gebied vormde deze ook toen nog de hoofdverdedigingslinie tegen de inval van Nazi Duitsland. Gorinchem en omgeving is dus Waterliniegebied pur sang!

Gorinchem is een prima start- en eindpunt voor een wandeling of fietstocht door de Waterlinie. In de molen kunt ook gratis mee te nemen informatie vinden over wandel- en fietstochten door het Waterliniegebied of een wandeling over de vestingwal van Gorinchem.

Ook onze werkgroep heeft een fietstocht langs het Gorcumse deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie uitgezet en een vestingwandel-App gemaakt voor op de smartphone.
Zie: Rondleiding/Wandelen/Fietsen — Vesting Gorinchem

De molen zelf kunt u ook gratis bezichtigen, behalve molentechnische zaken vind u hier ook een expositie van foto’s uit de oorlogsjaren in Gorinchem en een expositie moderne kunst van één van Gorcums topkunstenaars; Frits Zillig met zijn creaties in lood en zink.
https://loodcreaties.nl/

Molen De Hoop, Dalemwal 21 te Gorinchem.

Sponsor Tenco levert Bitumenlak af voor de VIS-kazemat

Op 24 juni ontving “de Werkgroep Vesting Gorinchem” van Touwen & Co. B.V. Verffabriek te Zaandam, kortweg Tenco, 5 liter bitumenlak. Het bedrijf sponsort hiermee belangeloos het restauratieproject en openstelling van de VIS kazemat. De bitumenlak is noodzakelijk voor de laatste laag op de ijzeren delen van de kazemat die in de grond komen. Daarnaast ontvingen we ook een pot met snoep voor de vrijwilligers die gaan verven.

Tenco heeft een lange historie en leverde in 1885 al teer aan de binnenvaartschippers en carbolineum aan agrariërs en aannemers. Met die geschiedenis sluit Tenco naadloos aan bij onze historische club en Gorinchem met zijn vele schepen en bootjes.

Tenco is goed bekend bij bezitters van roeiboten, werkboten en historisch schepen vanwege de beroemde Tenco Paratol voor de onderkant van de schepen tot botenlak en zelfs nog gekookte lijnolie.

Tegenwoordig heeft Tenco ook verf voor staalconstructies in de industrie en verf voor huis en tuin. Zo is Tenco nu een veelzijdige verffabriek met een uitgebreid assortiment verf voor de professional en de hobbyist, met als specialiteit de roestwerende soorten. Daarnaast is Tenco undercoat zeer bekend in de autowereld.

De Werkgroep Vesting Gorinchem is enorm geholpen met de verf en de belangstelling van Tenco voor ons restauratieproject van de VIS kazemat. De snoeppot zullen de verf-vrijwilligers met plezier leeg eten.

Tenco: https://www.tenco.nl/default.asp?pageid=36

Binnenkort hervatting vestingrondleidingen

De Poterne; toegangen vrijmaken, afval verwijderen, deurscharnieren en sloten smeren.

Gezien het huidige tempo van afbouw van de maatregelen tegen Corona, hoopt de Werkgroep Vesting Gorinchem van de Historisch vereniging Oud-Gorcum, binnenkort de rondleidingen weer te kunnen hervatten.

De voorbereidingen daartoe zijn in volle gang. Eerst heeft dit voorjaar een oproep voor vrijwillige vestinggidsen al  6 extra vestinggidsen opgeleverd en deze week zijn we begonnen met inspectie en schoonmaak van vestingbouwwerken, die wij met de rondleiding aandoen. Tevens zullen de nieuwe vestinggidsen de komen periode nog een opleiding krijgen.

Rustbuster sponsort roestomvormer!

Nu het risico op ernstig ziek worden door Corona minder wordt en de maatregelen versoepelen heeft de werkgroep het project VIS-kazemat weer in gang gezet en is druk bezig om sponsors te benaderen.

Wij hebben de firma Rustbuster uit Veenendaal bereid gevonden om ons te sponsoren door levering van 5 liter Fertan roestomvormer. Hoe komen we vanuit Gorinchem in de Hollandse Waterlinie terecht bij Rustbuster, helemaal in Veenendaal in de Grebbelinie?

Rustbuster is een gerenommeerde naam als leverancier van antiroestmiddelen, gereedschap en lasapparatuur en zij verbreiden ook kennis door het houden van workshops. Rustbuster is een bekende naam in de wereld van oldtimer auto’s in Nederland.

5 liter Fertan, goed voor 60 m².

Zij leveren o.a. de roestomvormer Fertan en dat is de keuze van onze werkgroep voor de omzetting en van roest op het ijzerwerk van de VIS-kazemat. Dit omdat hiermee binnen de werkgroep al enige ervaring is en omdat Fertan waterdun is en een groot indringingsvermogen heeft.

In verband met de werkomstandigheden in de kazemat is het ook belangrijk, dat dit middel niet vluchtig is en gewoon door vrijwilligers met de kwast kan worden opgebracht. Wij denken hiermee een zorgvuldige keuze te hebben gemaakt en danken Rustbuster voor deze sponsoring.

Zie voor de andere sponsors van het VIS-kazemat project: https://vestinggorinchem.nl/sponsoring/

 

 

 

Fotoroute gereed!

De Stichting Binnenstadsmanagement (BSM) en de Stichting Gorinchem Citymarketing hebben in samenwerking met de Werkgroep Vesting Gorinchem van de Historische Vereniging Oud-Gorcum een leuke fotoroute gemaakt, die de bezoeker leidt van de parkeergarage Kazerneplein naar het winkelgebied Westwagenstraat. Het ontwerp van de panelen is gedaan door BOS Reclame te Gorinchem.

De route vertelt het verhaal van het Kazerneplein, over de vroegere bebouwing met de kazernes, de militaire en sociale activiteiten op het kazerneplein, de sloop van de kazernes, de bouwput het parkeerplein en de uiteindelijke woon/winkelfunctie.

Ga eens een kijkje nemen!
En wie wat meer van het verhaal wil weten kan via de de QR-code nog twee verdiepingsslagen maken: een wat meer uitgebreide tekst op de site Mooi Gorinchem en vervolgens nog naar een uitgebreid verhaal op de site Vesting Gorinchem.

Van polder tot Waterlinie

Eindelijk weer open!

Na een lange tijd gesloten te zijn geweest door de Coronamaatregelen, opent het Hamelmuseum op zaterdag 5 juni 2021 om 13:00 uur weer de deur voor bezoekers.

Bredere opzet

Het Hamelmuseum heeft nu ook een wat bredere opzet. Niet alleen het verhaal van de ontdekking van Korea door de Gorcumse vestingbouwer Hendrik Hamel wordt verteld, maar daarnaast zal er middels wisselexposities aandacht worden besteed aan andere onderwerpen uit de rijke Gorinchemse geschiedenis.

Van polder tot Waterlinie

Nu is daar onze expositie “van polder tot Waterlinie” te zien, die al eens eerder in molen De Hoop te zien is geweest, echter voor wie geen steile trappen op kan was de expositie toen niet bereikbaar en is nu op de begane grond. De expositie is nu ook aangevuld met attributen uit de collectie van de Historische Vereniging Oud-Gorcum, o.a. met een bijzonder poldermolenontwerp, als beschreven door de beroemde Nederlandse waterbouwkundige Jan Blanken. Voor openingstijden en prijzen, zie de site van het Hamelmuseum (daar naar beneden scrollen): https://hendrickhamelmuseum.nl/

Tot ziens in het Hendrik Hamelmuseum!

Vestingwandeling compleet gereviseerd

Overzicht route Vestingwandeling

De  vestingwandeling op de telefoon heeft een grote beurt gehad. Alle vertelteksten zijn herzien en ook opnieuw ingesproken. Een enkel filmpje is aangepast en de afbeeldingen zijn gewijzigd of aangevuld zodat deze beter passend zijn bij de tekst.

De rondwandeling in de izi.Travel app

Ook de wat ingewikkelde structuur met diverse verkortingsroutes is eruit. U kunt in deze wandeling instappen, pauzeren en stoppen, waar en wanneer u maar wilt. De App vinkt af bij welke points of interest u bent geweest, en welke nog niet bezocht zijn. U kunt dus altijd zien waar u weer verder kunt gaan, maar u kunt ook ergens anders weer een stukje van de rondwandeling doen.


Om deze nieuwe versie van de vestingwandeling te gebruiken moet u wel de izi.Travel App op uw toestel verwijderen en opnieuw installeren. Een linkje naar de App Store of Google Play vind u hier onder:

Start na het installeren de App en kies “Rondwandeling Vesting Gorinchem” en download de wandeling naar uw telefoon. De App (en onze rondwandeling natuurlijk ook) is GRATIS!

Via bovenstaande QR code komt u direct bij onze rondleiding uit 👍 handig toch?

izi.Travel app icon op telefoon

Tijdens de wandeling hebben sommige telefoons eventjes geen goede GPS-ontvangst door een dicht bladerdak, of slecht weer. In dat geval kunt u de vertelpunten herkennen aan een messing nagel, voorzien van het vestinglogo, aangebracht in het asfalt van het wandelpad of bestrating.

Voorbeeld messing nagel vestingwandeling

Wij wensen u veel plezier met de vestingwandeling. En laat via de reacties eens weten wat u er van vindt. Reacties kunnen natuurlijk ook via email op info@vestinggorinchem.nl Ook aanvullingen en/of verbeteringen zijn van harte welkom.

Stenen Beer bij de Duveltjesgracht, uit de audiotour van de vestingwandeling  Einde bericht.

Gorinchem de mooiste vestingstad? Nog niet gestemd? Dat kan alleen vandaag nog!

Beste mensen,

De ANWB heeft een verkiezing uitgeschreven voor de mooiste vestingstad van Nederland.
Gorinchem is niet alleen de grootste, maar natuurlijk ook heel erg mooi.
Het is voor Gorinchem ook belangrijk om onder de aandacht te komen, zodat er waardering ontstaat voor onze mooie vesting en het misschien ook nog wat inkomsten oplevert voor de Gorinchemse economie.

Dus het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen stemmen voor Gorinchem!

Zie: De mooiste vestingstad van Nederland verkiezing| ANWB

Het waterwapen – De Oude Hollandse Waterlinie in het Rampjaar 1672

Onlangs is een stripboek verschenen over de Oude Hollandse Waterlinie in het Rampjaar 1672. Geschreven en getekend door Ad Maas/Fred de Heij. Het is sowieso een interessant verhaal (vinden wij), zeker ook omdat ons Gorinchem ook een rol in het boek speelt.
Cover

Er zijn twee versies, een softcover en hardcover. Het boek is te bestellen via Stichting Oud Hollandse Waterlinie – https://oudehollandsewaterlinie.nl/boeken/

Ps. Wil je meer weten over de Oude Hollandse Waterlinie, lees dan ook de artikelen eens op onze website, die zijn via de volgende link te vinden:
https://vestinggorinchem.nl/waterlinie/de-oude-hollandse-waterlinie/