Van polder tot Waterlinie

Eindelijk weer open!

Na een lange tijd gesloten te zijn geweest door de Coronamaatregelen, opent het Hamelmuseum op zaterdag 5 juni 2021 om 13:00 uur weer de deur voor bezoekers.

Bredere opzet

Het Hamelmuseum heeft nu ook een wat bredere opzet. Niet alleen het verhaal van de ontdekking van Korea door de Gorcumse vestingbouwer Hendrik Hamel wordt verteld, maar daarnaast zal er middels wisselexposities aandacht worden besteed aan andere onderwerpen uit de rijke Gorinchemse geschiedenis.

Van polder tot Waterlinie

Nu is daar onze expositie “van polder tot Waterlinie” te zien, die al eens eerder in molen De Hoop te zien is geweest, echter voor wie geen steile trappen op kan was de expositie toen niet bereikbaar en is nu op de begane grond. De expositie is nu ook aangevuld met attributen uit de collectie van de Historische Vereniging Oud-Gorcum, o.a. met een bijzonder poldermolenontwerp, als beschreven door de beroemde Nederlandse waterbouwkundige Jan Blanken. Voor openingstijden en prijzen, zie de site van het Hamelmuseum (daar naar beneden scrollen): https://hendrickhamelmuseum.nl/

Tot ziens in het Hendrik Hamelmuseum!

Vestingwandeling compleet gereviseerd

Overzicht route Vestingwandeling

De  vestingwandeling op de telefoon heeft een grote beurt gehad. Alle vertelteksten zijn herzien en ook opnieuw ingesproken. Een enkel filmpje is aangepast en de afbeeldingen zijn gewijzigd of aangevuld zodat deze beter passend zijn bij de tekst.

De rondwandeling in de izi.Travel app

Ook de wat ingewikkelde structuur met diverse verkortingsroutes is eruit. U kunt in deze wandeling instappen, pauzeren en stoppen, waar en wanneer u maar wilt. De App vinkt af bij welke points of interest u bent geweest, en welke nog niet bezocht zijn. U kunt dus altijd zien waar u weer verder kunt gaan, maar u kunt ook ergens anders weer een stukje van de rondwandeling doen.


Om deze nieuwe versie van de vestingwandeling te gebruiken moet u wel de izi.Travel App op uw toestel verwijderen en opnieuw installeren. Een linkje naar de App Store of Google Play vind u hier onder:

Start na het installeren de App en kies “Rondwandeling Vesting Gorinchem” en download de wandeling naar uw telefoon. De App (en onze rondwandeling natuurlijk ook) is GRATIS!

Via bovenstaande QR code komt u direct bij onze rondleiding uit 👍 handig toch?

izi.Travel app icon op telefoon

Tijdens de wandeling hebben sommige telefoons eventjes geen goede GPS-ontvangst door een dicht bladerdak, of slecht weer. In dat geval kunt u de vertelpunten herkennen aan een messing nagel, voorzien van het vestinglogo, aangebracht in het asfalt van het wandelpad of bestrating.

Voorbeeld messing nagel vestingwandeling

Wij wensen u veel plezier met de vestingwandeling. En laat via de reacties eens weten wat u er van vindt. Reacties kunnen natuurlijk ook via email op info@vestinggorinchem.nl Ook aanvullingen en/of verbeteringen zijn van harte welkom.

Stenen Beer bij de Duveltjesgracht, uit de audiotour van de vestingwandeling  Einde bericht.

Gorinchem de mooiste vestingstad? Nog niet gestemd? Dat kan alleen vandaag nog!

Beste mensen,

De ANWB heeft een verkiezing uitgeschreven voor de mooiste vestingstad van Nederland.
Gorinchem is niet alleen de grootste, maar natuurlijk ook heel erg mooi.
Het is voor Gorinchem ook belangrijk om onder de aandacht te komen, zodat er waardering ontstaat voor onze mooie vesting en het misschien ook nog wat inkomsten oplevert voor de Gorinchemse economie.

Dus het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen stemmen voor Gorinchem!

Zie: De mooiste vestingstad van Nederland verkiezing| ANWB

Het waterwapen – De Oude Hollandse Waterlinie in het Rampjaar 1672

Onlangs is een stripboek verschenen over de Oude Hollandse Waterlinie in het Rampjaar 1672. Geschreven en getekend door Ad Maas/Fred de Heij. Het is sowieso een interessant verhaal (vinden wij), zeker ook omdat ons Gorinchem ook een rol in het boek speelt.
Cover

Er zijn twee versies, een softcover en hardcover. Het boek is te bestellen via Stichting Oud Hollandse Waterlinie – https://oudehollandsewaterlinie.nl/boeken/

Ps. Wil je meer weten over de Oude Hollandse Waterlinie, lees dan ook de artikelen eens op onze website, die zijn via de volgende link te vinden:
https://vestinggorinchem.nl/waterlinie/de-oude-hollandse-waterlinie/

Gorinchem de mooiste vestingstad? Stem!

Beste mensen,

De ANWB heeft een verkiezing uitgeschreven voor de mooiste vestingstad van Nederland.
Gorinchem is niet alleen de grootste, maar natuurlijk ook heel erg mooi.
Het is voor Gorinchem ook belangrijk om onder de aandacht te komen, zodat er waardering ontstaat voor onze mooie vesting en het misschien ook nog wat inkomsten oplevert voor de Gorinchemse economie.

Dus het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen stemmen voor Gorinchem!

Zie: De mooiste vestingstad van Nederland verkiezing| ANWB

Hugo Ouwerkerk van onze werkgroep sprak ook met De Stad Gorinchem over dit onderwerp

Geslaagden Cursus Vestingwerken

Vanwege de Coronamaatregelen was een groepsfoto van personen niet mogelijk, vandaar een groepsfoto van certificaten.

Begin dit jaar zijn een aantal er in de loop der jaren bijgekomen leden van de Werkgroep Vesting Gorinchem gestart met de cursus vestingwerken, die halverwege vanwege de Corona pandemie overging in les op afstand. Vier personen zijn geslaagd, maar de feestelijke uitreiking en groepsfoto werd ook vanwege de Corona uitgesteld, om uiteindelijk nog net voor het einde van het jaar tot een aanreiking op 1,5 m afstand over te gaan.

Hopelijk kunnen we in 2021 de cursus weer organiseren voor iedereen, die daar interesse in heeft.

Vesting hoofdbrekens

Fragment van schilderij zicht op de middeleeuwse stad vanuit het oosten door onbekende schilder 1568. Gorcums Museum. 

Op de internetsite Vesting Gorinchem is weer een nieuw artikel verschenen.
Deze keer van de hand van de bekende historicus en schrijver van veel boeken en artikelen over de Gorcumse geschiedenis, Bert Stamkot.

Het betreft een artikel over het begin van de vestingwording vanuit de aanzet voor de Tachtigjarige Oorlog. In die tijd in Gorcum, hadden de Calvinisten het lef om een eigen houten kerkje te timmeren en lijkt dit al gevolgen te hebben gehad voor een deel van de laat middeleeuwse stadsmuur ……..

Dit is het eerste deel van een reeks artikelen van Bert Stamkot, betreffende de vestingwording van Gorcum en de verdere geschiedenis van de vestingwerken.

U kunt dit eerste artikel vinden via deze link: Vesting hoofdbrekens

Bekende Gorcummer verdedigt fort tegen de Duitsers

De bekende Gorcummer Gijp Keukniet (overleden in 2012) had een schilderbedrijf in Gorinchem en Kreukniet was een van de initiatiefnemers van de totstandkoming van de 60-jarige herdenking van de oktoberrazzia in 1944 in Gorinchem. Hij is ook de ontwerper van de gedenkplaat aan de Grote kerk. Hij was één van de overlevenden van de razzia van 1944. In 1940 zat hij in dienst en werd toevalligerwijs in gezet bij de Verdediging van fort Westervoort aan de IJssel bij Arnhem.
Voor dit verhaal klik deze link: gijp-kreukniet-zijn-diensttijd-en-oorlogsdagen