Rondleiding/Wandelen/Fietsen

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • U kunt deelnemen aan een reguliere gratis rondleiding.
  • U kunt een rondleiding boeken op een bepaalde dag en tijd.
  • U kunt zelfstandig een wandeling doen, met behulp van uw eigen telefoon, of een Mooi Gorinchem (VVV) vestinggidsje.
  • U kunt zelfstandig een Waterliniefietstocht doen, met behulp van uw eigen telefoon.

 

Reguliere rondleiding

Tijdens de reguliere rondleiding leert u wat over de vestinggeschiedenis, de vestingwerken en de aan de vesting gerelateerde militaire gebouwen in de stad. De reguliere rondleidingen zijn gratis. De rondleidingen zijn van april t/m oktober.

Op de laatste zondag van de maand gaat de route langs diverse gebouwen in de stad en over de zuidelijke en oostelijke vestingwal.

Op de eerste zondag van de maand gaat de route via de westelijke en noordelijke vestingwal.

Startpunt: Bij het Gorcums Museum aan de Grote Markt 17.
Tijd: 14:00 uur.
Duur: ca. 2,5 uur.
Afstand: de te lopen afstand is ca. 4 km, dus u moet goed ter been zijn.

Gaarne vooraf aanmelden via het

Aanmeldformulier Rondleiding

Een gids boeken

Buiten de reguliere vestingrondleidingen kunt u ook een rondleiding boeken. Eventueel een rondleiding op maat met een door u gekozen startpunt, eindpunt of duur.

U moet wel goed ter been zijn en de vestingrondleiding is helaas niet geschikt voor rolstoelen.

Kosten: minimaal € 20,- per rondleiding en vanaf 4 personen € 5,- per persoon tot een maximum van € 100. Dus groepen van meer dan 20 personen zijn goedkoper uit.

U kunt een rondleiding bespreken door ons een email te sturen.

 

Opening vooraf 4

Uitje

Verenigings- of bedrijfsuitje, workshop of onderbreking van een vergader- of congresdag? Wij kunnen rondleidingen naar believen aanpassen qua duur, start- en eindpunt.
Indien gewenst kunnen wij ook arrangementen afspreken in samenwerking een andere lokale vereniging, of horeca gelegenheid.

 

Het Groot Kruitmagazijn

   

Dit is een verenigingsgebouw en hier kunnen ook gezelschappen worden ontvangen tot 30 personen. Hier kan koffie/thee met gebak, een eenvoudige lunch of een aperitief verzorgd worden. Ook is hier een grote ruimte, waar bijvoorbeeld een presentatie kan worden gegeven.

 

Andere locaties
Ook kunt u zelf met een andere gelegenheid afspreken en daar de rondleiding laten starten, dan wel eindigen. Bijvoorbeeld bij de horeca op de Grote Markt of op de Varkenmarkt.

 

Congres of workshop

   

 

De voormalige ULO-school
Dit is een schoolgebouw uit 1884 in originele staat. Het is nu ingericht voor verhuur van vergader-, les- en werkruimten. Deze zijn eventueel in combinatie ook geschikt voor kleine congressen en voor workshops. De ULO-school ligt binnen de vesting en op 150 meter lopen van parkeergarage Kazerneplein. Zie: https://www.ulogorinchem.nl/

Naast dit complex is ook het kleine nostalgische vestzaktheater Peeriscoop gevestigd, met een sfeervolle bar, foyer en theater/bioscoopzaal met zitplaatsen voor 125 personen, echter met de Coronamaatregelen ongeveer de helft van dit aantal. De zaal heeft uitgebreide technische voorzieningen voor theater, bioscoop en presentatie. Zie: https://www.peeriscoop.nl/

 

‘Doe het zelf ‘ wandelingen

Deze markeernagels geven aan of u op de juiste plaats staat in relatie tot de tekst in de wandelboekjes en de telefoon-App. Bij die laatste begint de vertelstem automatisch, wanneer u bij een markeernagel in de buurt komt. Hier en daar ontbreekt een markeernagel, als gevolg van vandalisme.

 

Audiogids op de telefoon

Aan de hand van een vertelstem en een duidelijke plattegrond op uw telefoon wordt u rondgeleid over de Gorinchemse vestingwal. Op de plattegrond wordt aangegeven waar u bent en de punten die u gehad heeft worden afgevinkt. Duurt het te lang, of wilt u tussendoor wat gaan drinken en eten. Geen probleem! U ziet waar u gebleven bent en kunt de wandeling zo weer oppikken.

U download de GRATIS ” IZI.TRAVEL“-wandeling op uw smartphone.
U zet dataverbruik uit en GPS aan, dan kost het u niets.
Verder werkt het als het boekje, u wordt van uw startpunt naar de vestingwal geleid, enz.
Maar nu door een vertelstem op uw telefoon, die d.m.v. GPS automatisch start, wanneer u bij een punt in de buurt komt, waar wat te vertellen valt.

Op de telefoon krijgt u ook een kaart te zien, die u kunt vergroten of verkleinen.
U kunt ook de tekst, bijbehorende afbeeldingen en eventueel filmpjes op uw telefoon zien en swipen. U kunt de wandeling al vooraf bekijken en beluisteren op https://izi.travel/nl/0028-rondwandeling-vesting-gorinchem/nl

Voor het downloaden en installeren van de App op uw telefoon, gaat u naar een App Store en zoekt u naar izi.travel.

IMG_0560

 

Wandelgidsje

U haalt bij de VVV het vestingwandelgidsje van de gemeente Gorinchem met uitvouwplattegrond. Hierin staat bij diverse punten een korte uitleg.

IMG_0996

 

Waterlinie fietstocht

Dit is een GPS-Waterliniefietstocht of Waterliniefietsroute die u zelfstandig kunt doen met behulp van een GPS, uw telefoon of TomTom. De route gaat langs vele objecten en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het gebied ten oosten van Gorinchem. De tocht start en eindigt in Gorinchem en is 40 km lang. Onderweg is er gelegenheid om te eten en drinken op fort Asperen, het fort aan de Nieuwe Steeg (Geofort) en fort Vuren.

 

Met de hand-GPS
Met een GPS is de de fietsroute prima te volgen, echter het nadeel hiervan is, dat de tekst bij de vertelpunten niet, dan wel niet volledig wordt weergegeven en ook geen afbeeldingen. Voor de GPS kopieert u de Waterliniefietstocht.gpx file en zet deze in de GPS.

 

Met de telefoon

 

Voor de telefoon zijn er diverse navigatie Apps. Wij hebben gekozen voor OSMAND omdat die gratis is en als één van de weinige gratis Apps netjes de te volgen route aangeeft, inclusief richtingpijlen in de route. Deze App werkt met Open Source Maps (OSM), die kaarten zijn goed en duidelijk, met voldoende details voor wandelen en fietsen.

 

OSMAND gebruikt niet de kaart in de Cloud, maar downloadt de kaart op uw telefoon. Het voordeel hiervan is, dat in tegenstelling tot veel andere Apps, OSMAND onderweg geen dataverbruik veroorzaakt en daardoor wordt de accu van uw telefoon gespaard. Echter voor navigatie met de telefoon is het altijd aan te bevelen om een powerbank als reserve-energiebron mee te nemen.

 

Ga naar de Play Store of App Store en download OSMAND.
Zorg dat de GPS in uw telefoon is geactiveerd.
Download de kaarten van Zuid-Holland en Gelderland.
Voor het installeren van Waterliniefietstocht.gpx lees de instructie

Info over OSMAND: https://osmand.net/

Download link, met rechtermuisknop en dan kiezen “koppeling opslaan als” (dit is wat ongebruikelijk, maar dan heeft u toch gewoon de file gedownload):
Waterliniefietstocht GPS file

Via deze site is wel op normale wijze het volgende te kopiëren:
Handleiding gebruik routebestanden Waterliniefietstocht
Overzicht route Waterlinie Fietstocht

 

TomTom
Met sommige TomToms kunt u ook een route middels een .gpx file volgen. Echter u krijgt dan ook niet de tekst en afbeeldingen te zien, zover wij weten.