Langs de Oostgracht werden regelmatig schietoefeningen gehouden, door militairen en leden van de schietvereninging Wirtz, op de daar aanwezige schietbaan. Zie hiervoor de artikelen “De schietbaan” en “Schietvereniging Wirtz“.
Helaas gebeurden er soms ook ongelukken. Ook in de omgeving van Gorinchem
1839
In het bericht staat Gorinchem, maar het ongeluk vond plaats op slot Loevestein. Dit blijkt uit het overlijdensbericht van zijn ouders.
1845
Tussen de bastions 9 en 10 werd er geoefend in het schijfschieten. De fuselier Willen van Paveren was aanwezig in de observatiepost. Ondanks dat hij er op werd gewezen dat hij moest blijven zitten was hij opgestaan. Hierdoor werd hij getroffen en was op slag dood.
1873
Er gebeurde toen geen ongeluk, maar de kogels floten mensen op de Spijksedijk om de oren. Zie eerder genoemd artikel over schietvereniging Wirtz.
Verder ging er dat jaar een geweer af bij het laden, ten behoeve van saluutschoten bij een begrafenis van een militair. Waarschijnlijk soldaat Jan Willem Geertman, die op 23 juli 1873 in het militaire ziekenhuis aan de Katerstraat was overleden.
1906
Bij schietoefeningen met kanon op Bastion 11 kwam Willem Dirk van Kuilenburg om het leven. Het was de bedoeling dat de militairen die in het terrein voor het kanon lagen, na het commando “bij de stukken”, zich terugtrokken tot bij het kanon. Het was rond 10 uur in de avond en dus donker, waardoor niet werd opgemerkt dat niet iedereen het commando had opgevolgd. Ondanks dat niet met scherp werd geschoten was de kracht van het vuren zodanig dat de militair later die avond aan zijn verwondingen is overleden. Verder werd L. van Dalen uit Zulichem zwaar gewond en B. Beemer uit Tiel licht gewond.
Willem Dirk van Kuilenburg was enige zoon van behoeftige ouders (Willem Dirk Kuilenburg en Maria Hol). Zij woonden Bulksteeg T 95 in Tricht en kregen vanaf 1907 jaarlijks een uitkering van f. 200.
1925
Bij een instructie was een vaandrig vergeten een browning-revolver te ontladen. Het ging af en trof een soldaat in zijn been.
1947
Ook buiten Gorinchem werden er schietoefeningen gehouden, in mei 1947 met een kleine verwonding.
Geschreven door: Joop Kuijntjes.
Redactie: Hugo Ouwerkerk
Bronnen:
- “GORINCHEM, 22 Julij.”. “Groninger courant”. Groningen, 1845/07/25 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 21-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010771042:mpeg21:p002
- Regionaal Archief Gorinchem (RAG). Krantenarchief.
- Gegevens gezin via Historisch Genootschap Tricht.