2024 week 37:
Deze week heeft Frits twee passende stukjes bezemsteel meegenomen ter simulatie van de ontbrekende draadeinden.
Ook hebben we de moeren M27 van ISERO gepast.
Een foto vlak voor het verven, waarop het effect van de geschuurde en geverfde epoxyplamuur is te zien.
Moeren, onder- en zijkant geverfd, nu de bovenflens nog. Met de aangebrachte en zwartgeverfde moeren begint het goed op het origineel te lijken.
Zo staat het er wel netjes bij voor de Open Monumentendag.
2024 week 31 en 35:
Maandag 29 juli:
Modelleren en gladstrijken met een kwast met aceton.
Woensdag 30 juli:
We hebben onze topmodelleuze ingeschakeld.
Zaterdag 10 augustus:
De afgelopen week was het plamuren gereedgekomen en de plamuur uitgehard.
Hans begint met het vlak schuren, op de manier langzaam, maar zeker, want ook dit is een heel karwei.
Na een tijdje is er wat resultaat zicht. na de eerste schuursessie wordt er weer geplamuurd en daarna nogmaals geschuurd.
Dus dit gaat nog wel even duren.
2024 week 29 en 30:
Zaterdag 20 juli hebben we een bescheiden start gemaakt met het plamuren van de ‘stoel’ van het kanon 6 cm kazemat, door hierop met witte stift de grens van het te plamuren deel aan te geven.
Donderdag 25 juli hebben Hans en Hugo ‘de stoute schoenen aangetrokken’ en zijn begonnen met het aanmaken en aanbrengen van de epoxyplamuur. De stoel was oorspronkelijk een gietstuk, wat aan de onderzijde wijder werd, waar de ronde cilinder ook overging in in de flens met ‘verstevigingsschoenen’. Dat trachten we te simuleren met epoxyplamuur. Het eerste stukje lukt aardig.
Het is voor ons de eerste keer, dat we met epoxyplamuur werken, dus om te beginnen niet al te veel aangemaakt. Dit is het resultaat van het eerste probeersel. Uiteraard moeten de oneffenheden nog wat worden vlak geschuurd en eventueel worden weggewerkt met nog een dun laagje plamuur.
Vrijdag 26 juli hebben we wat meer plamuur aangemaakt en een wat groter deel gedaan. Echter voordat we konden beginnen, kwamen er nog twee groepjes bezoekers in de kazemat die we uiteraard de geschiedenis van de kazemat hebben verteld.
Ook een stukje van de bovenrand gedaan, als proef, om te zien, wat voor laagdikte nodig is om de spleet tussen hout en staal te verbergen. De plamuurkeuze is ook op epoxyplamuur gevallen, omdat dit het beste geschikt is voor om de verschillende uitzettingscoëfficiënten van staal en hout op te vangen, terwijl het ook het beste bestand is tegen vocht.
Het plamuren is toch een vrij lastig en intens werkje. De stukjes, die we nu doen vergen telkens een uurtje werk en zijn ook vanwege de werkhouding inspannend. We hebben nu een derde van de omtrek gedaan in twee sessies. Voor de hele omtrek zijn dus nog vier sessies nodig. Daarna nog schuren en eventueel nog wat plamuren en weer schuren, dus we zijn nog wel even zoet met dit klusje.
Zaterdag 27 juli weer een stukje gedaan. Hier strijkt Hans de plamuur af met één van de houten malletjes, gemaakt door Frits.
Links is de plamuur in de juiste dikte met de juiste curve opgebracht, maar de oppervlakte is dan nog vrij ruw. Daarna wordt (na een kwartiertje drogen) de plamuur glad gestreken met een kwast met aceton, zoals rechts is te zien.
De overgebleven restjes zijn voor de bovenrand gebruikt.
2024 week 26
Marco de scheepsbouwlasser, was door Inge bereid gevonden om deze klus in zijn vrije tijd voor ons te komen doen en hij vond dat als aardigheid voor dit vrijwilligerswerk, niets anders dan een doosje roze koeken wel voldoende was. Dus wij waren heel blij met deze hulp.
Boven in de rechter staander van het deurkozijn zat ook een slechte plek en tijdens het roest wegslijpen, bleek er maar een heel dun laagje staal over te blijven en op een paar plekken bleek het doorgeroest te zijn. Dus ook hier is een plaatje vers staal ingelast.
De werkzaamheden werden vanuit onze werkgroep begeleid door Hans en Hugo en af en toe konden we bij het las- en slijpwerk behulpzaam zijn.
Het hoekstaal boven de deur is niet alleen tegen inbraak bedoeld, maar zorgt er teven voor, dat bij plensbuien het van de kazemat afkomende modderwater niet meer binnenlangs de deur stroomt en zand verzameld in de sloten.
Omdat de loper van het slot een wel wat brede luchtspleet moest overbruggen, voor die in het kozijn kwam, was dat minder stevig dan gewenst. Dus is er nog een plaatje op het kozijn gelast, zodat de luchtspleet zeer klein is en de loper zo goed als volledig in een kom van zeer dik staal valt.
Op het onderste deurdeel is aan de binnenzijde een dikke grendel aangebracht. Hiervoor moest eerst een reep van 18 mm dik staal aangebracht worden. Op de foto wordt in de door ons reeds hierin geboorde gaten schroefdraad getapt. Na het lassen kan de grendel er met zes bouten op worden bevestigd.
Als laatste klusje van deze sessie, wordt de ‘reep’ staal op de deur gelast. Om het indringen van vocht te voorkomen is al het het aangebrachte staalwerk volledig rondom afgelast. De laatste handeling van deze onderhoudssessie aan de VIS-kazemat Gorinchem, was het aan Marco onder hartelijke dankzegging overhandigen van een Waterlinietas met roze koeken en nog wat gevulde koeken als toegift.
De reep staal gelast en in een eerste laag verf.
Wegens de slechte ondergrond en het nodige reparatiewerk zijn er veel meer vrijwilligersuren in gaan zitten dan gedacht.
Alleen al het slijp- en laswerk heeft 22 uur geduurd. Dan hebben wij met 2 man hierbij nog hand- en spandiensten verricht en nadat het staalwerk gereed was heeft Hans alles in een eerste laag constructieverf gezet. Daarna zullen nog twee lagen volgen.
Het 94 jaar oude buitenkozijn kan nu weer een flinke tijd mee en de kazemat is nu maximaal beveiligd tegen vandalisme.
Wie binnen wil kijken kan gewoon een e-mailtje sturen naar info@vestinggorinchem.nl, dan komen wij hem gewoon open doen.
Dat is veel minder moeite dan inbreken ……
2024 week 24
Deze week zijn we begonnen met reparatie van het buitendeurkozijn en het oplassen van anti inbraak maatregelen.
Eerst reparatie van een slechte plek in het kozijn boven de toegangsdeur. Het verroeste staal is er uitgesneden en een nieuw plaatje is er ingelast.
Boven in de linker staander van het deurkozijn zat ook een slechte plek. Daar is de roest uitgelepen en de ontstane kuil opgevuld met lasrupsen en geslepen, tot er weer een glad metalen oppervlak was. Dit was dan ook weer een goede ondergrond om kwalitatief goed laswerk te kunnen verrichten bij het oplassen van een stalen hoekprofiel tegen inbraak.
2024 week 09
Deze week waren er diverse activiteiten, verdeeld over meerdere dagen.
Maandag 26 februari
Ter voorbereiding op het plaatsen van de ‘stoel’ voor het kanon 6 cm kazemat, zijn de roestbobbels op de lassen van de draadeinden wat weggeslepen, zodat de stoel goed vlak komt te staan.
Toen kwam Frits met twee door hem bij gemeentewerken gemaakte vlonders om het transport de kazemat in, van de ca. 180 kg zware stoel te vergemakkelijken.
De tweede vlonder was voor het nauwe draaipunt om de gevechtsruimte in te komen.
Woensdag 28 februari
Hans heeft voor het plaatsen van de stoel, nog even de ring en draadeinden in de verf gezet.
Verder ook het kozijn van de voordeur, waar hij al eerder aan bezig was.
Donderdag 29 februari
Deze dag was de gedeputeerde Cultuur en Erfgoed, voor de provincie Zuid-Holland, op werkbezoek in de vesting Gorinchem. Hij kwam ook nog op bezoek in de VIS-kazemat, samen met de wethouder Erfgoed en ambtenaren van de gemeente Gorinchem. Ze werden door Hans en Hugo ontvangen.
Het gezelschap in de afwachtingsruimte.
Hans geeft uitleg in de gevechtsruimte. Het gezelschap was zeer geïnteresseerd en dus was dit een leuk intermezzo tussen de werkzaamheden door.
Vrijdag 1 maart
Op deze dag werd de ‘stoel’ voor het kanon 6 cm kazemat geplaatst.
De stoel werd opgehaald op de gemeentewerf met de Jeep van Albert en met dank aan Scouting A.P.V. voor het uitlenen van de aanhanger.
De ca. 180 kg zware stoel, via ‘stuiteren’ op een pallet afgeladen.
Met vereende krachten wordt deze voorzichtig naar de ingang van de kazemat gerold.
Binnen zijn verdere voorbereidingen getroffen, waarbij dankbaar gebruik gemaakt wordt van de reeds in 1930 aangebrachte hijshaak, die nog een goede conditie is. Verder is de kettingtakel en een setje hijsbanden als sponsoring aan ons uitgeleend door Boels Rental aan de Spijksedijk te Gorinchem (zie ook onze sponsorpagina https://vestinggorinchem.nl/sponsoring/).
Doordat de stoel onder een grotere flens heeft dan boven, moet constant de richting worden gecorrigeerd bij het rollen door de gang naar de gevechtsruimte, waarbij we proberen om de houten zitbanken niet te raken.
Na toch wel wat moeilijkheden bij het maken van de korte draai door de nauwe ingang van de gevechtsruimte is de stoel in de gevechtsruimte aangekomen en worden de hijsbanden aangebracht.
Na de stoel over de draadeinden in de juiste positie gebracht te hebben, wordt voordat we hem laten zakken nog rubber sealant aangebracht, tussen de funderingsring en de onderflens van de stoel. De rubber sealant is gesponsord door ISERO Gorinchem, gereedschappen en bouwmaterialen (zie ook onze sponsorpagina https://vestinggorinchem.nl/sponsoring/).
De stoel staat op zijn plaats en zal verder ‘aangekleed’ worden zodat deze er uit gaat zien als het originele gietstuk.
Er is ook nog een kort filmpje van het plaatsen, zie: https://youtu.be/LjyIrH7IQSg
2024 week 08
Sinds Arie een thermometer heeft meegebracht, kijken we regelmatig naar de temperatuur.
Het blijkt dat die heel de winter rond de 10 graden blijft, ook als het buiten licht vriest.
We zetten ook telkens als we in de kazemat komen even de luchtdroger aan en gelijk weer uit, om de luchtvochtigheid te zien.
Het blijkt, dat die in november, december en januari ruim onder de 70% blijft, dus dat is heel goed. Alleen in de warme februarimaand, die we nu hebben is de vochtigheid weer richting 80% gegaan. In de winter blijft de luchtdroger dus uit. Echter in de zomermaanden wordt de vochtigheid in de kazemat 100% en moet de luchtdroger regelmatig aan om de vochtigheid op 80% te houden.
Sinds de herfst moet er wekelijks blad worden geruimd en hebben we ook het grind van het platje verwijderd, zodat de drainage maximaal doorloopt.
2024 week 07
Vrijdag zijn Hans, Hans en Hugo naar het Nederlands Vestingmuseum te Naarden geweest om het daar het enige nog in Nederland aanwezige exemplaar van een affuit voor het kanon 6 cm kazemat op te meten. We werden in het vestingmuseum vriendelijk ontvangen met een bakje koffie en kregen van de affuitenbouwer daar, ook nog heel wat interessante wetenswaardigheden en tips voor het maken van affuiten.
Gezien de vele details aan het affuit en de interessante informatie tijdens de koffie, zijn we hiermee toch een dagje zoet geweest.
De verstevigingsribbels in het gietstuk van de wangen van het beweegbare deel van het affuit. En niet onbelangrijk; de kleur van het affuit.
Deze week is ook het Linie Award 2023 in de VIS-kazemat verschenen.
De ‘stoel’ voor het kanon 6 cm kazemat is in de eerst laag verf gezet.
Verder hebben we deze week weer een sponsor erbij:
ISERO, groothandel in gereedschappen, ijzerwaren en vele andere bouwbenodigdheden, sponsort ons project kanon 6 cm kazemat met afdichtingsmiddel, montagekit en supergrote moeren en ringen.
Isero Gorinchem
Industrieterrein Papland
Papland 6a
4206 CL, Gorinchem
E-Mail: gorinchem@isero.nl
2024 week 05
Weer een ochtend boor- en tapwerk. Maar nu verwachten we eindelijk meer resultaat: de deurtjes compleet gemonteerd.
Nee ….., het deurtje zit niet verkeerd om, dit is t.o.v. de tekening de tegenover liggende zijde.
Alleen nog wat schroeven vervangen door schroeven van het juiste type, verzonken met sleuf.
Kruiskop was in 1930 nog niet in gebruik. En ook nog de hoeken van de scharnieren afronden met de slijpschijf.
Verder ziet het er wat anders uit, omdat de uitsparingen in de stoel wat meer langwerpig zijn uitgevallen en dus ook de deurtjes.
En de in België gevonden scharnieren hebben wel de juiste vorm met 4 gaten, maar ze zijn wat groter dan de originele op de tekening.
We hebben geen borstje om het deurtje, omdat de stoel nu geen gietstuk is. Het borstje is wellicht nog te maken met een lasapparaat of met plamuur.
Maar eens nadenken of het verstandig is om zover te gaan …….
Nu nog een mooi knopje op de deur.
Het is alweer 13:10 uur. We rijden de stoel weer naar zijn opbergplek. Wordt vervolgd ………
2024 week 04
Deze week zijn er weer wat onderhoudsklusjes gedaan.
Het regelmatige verwijderen van bladeren, die de drainage verstoppen en van het gras een stoppelveldje maken.
De beugels bij het periscoopgat zijn afgebikt en worden later in de roestomvormer gezet en geverfd.
De kozijnen laten hier en daar wat doorkomende roest zien en worden dus behandeld.
Hier is het kozijn van de afwachtingsruimte opnieuw geverfd.
Ook de buitendorpel had weer een verfje nodig.
Helaas bleek de VIS-kazemat ook weer beklad te zijn, maar gelukkig heeft de gemeente Gorinchem dit weer snel laten verwijderen.
2024 week 03
Voor de bevestiging van het deurtje op de stoel was het ook weer 24 gaatjes boren en tappen.
Het deurtje zit recht en werkt goed, dus nu de gaatjes voor de sluiting boren en tappen. Volgens de originele tekening bestaat de sluiting uit eenzelfde scharnier in de midden met uittrekbare scharnierpen welke met een kettinkje aan de stoel is bevestigd.
2024 week 01
Aan de deurtjes komen 3 scharnieren met elk 4 bevestigingsgaten per deurtje, dus totaal 24 gaatjes boren en tappen.
De gaatjes zijn getapt, de scharnieren kunnen gemonteerd worden.
2023 week 52
Na een Corona-intermezzo zijn we weer verder gegaan met de deurtjes aan de stoel van het kanon 6 cm kazemat.
De dubbelplaatjes voor de scharnieren zijn klaar en hier worden de gaatjes voor de bevestiging van de scharnieren aan de deurtjes geboord.
De fysieke voorgang is weer gering want na 3 uur (waarin 2x 10 minuten koffiepauze) zijn er zes scharnieren gepositioneerd, afgetekend en de 24 bevestigingsgaten in de deurtjes geboord. De volgende exercitie zal zijn schroefdraad tappen in al deze gaatjes, de scharnieren bevestigen, de deurtjes op de stoel positioneren, de bevestigingsgaten op de stoel aftekenen, deze gaten boren en tappen en de deurtjes op de stoel bevestigen. Dan de gaten voor de bevestiging van de sluitpenkettinkjes boren en tappen en de sluitpennen bevestigen,
2023 week 50
Zo ziet het deurtje er op de archieftekening uit. Dus in het platte vlak, de werkelijkheid is anders. De pennetjes met het kettinkje zijn reeds gefabriceerd door onze supporter met een draaibankje in de garagebox.
Deze week zijn aan de deurtjes in wording ronde hoeken gemaakt.
Frits heeft van de overgeschoten stukjes voor de dubbelplaatjes voor de scharnieren nog een strookje afgehaald, om deze ook precies op maat te maken.
De scharniergaten zijn afgetekend en met een kolomboormachine en een Kobaltboor voorgeboord. Toen was de tijd alweer om en zijn wij huiswaarts gekeerd. Het deurtje met de scharnieren is arbeidsintensief. Dus er gaan relatief veel uren in zitten, zonder dat er veel voortgang is te zien.
Scharnieren, die er het beste op lijken waren alleen in België vergelijkbaar. Onze internetbestelgoeroe Albert heeft ze daar onmiddellijk besteld en ze zijn vlot geleverd. Het reeds aanwezig zijn van de scharnieren was dan ook handig voor het aftekenen van de gaten.
2023 week 49
Deze week zijn de scharnieren voor het deurtje binnengekomen en zijn we begonnen aan het maken van de deurtjes. Het anonieme bedrijf wat behalve de stoel, ook de kromgewalste plaat toegeleverd heeft willen we bij deze nog complimenteren. De plaat was in de juiste straal gewalst voor op de buitenzijde van de stoel. En zonder dat wij de maten van het deurtje hadden opgegeven, was deze toch van exact de juiste hoogte, dus van de tekening afgeleid en nagedacht over de mate van overlap. Verder is er voldoende overlengte om van de plaat ook dubbelplaatjes te maken. Dus er is goed meegedacht, dat kenmerkt vakkennis en zodoende hebben wij dus minder werk om het deurtje te maken. Dat heet efficiënt werken.
Stukje ter grootte van het deurtje er afgesneden met de haakse slijper. Het materiaal is ook 8 mm dik. Dat wil zeggen, dat wij voor de montage van de scharnieren dubbelplaatjes van 8 mm dik moeten maken, omdat het deurtje opleggend wordt gemonteerd.
Even de lengte checken voor het paneel voor het tweede deurtje wordt gesneden. Verder is nog een stuk met de haakse slijper afgesneden voor het maken van de dubbelplaatjes. Dit paste in de zaagmachine, waarmee twee stroken zijn gezaagd, waaruit elk drie dubbelplaatjes voor de scharnieren gezaagd moeten worden, maar het was allang weer vertrektijd, dus dat is voor de volgende keer.
2023 week 48
Vanmiddag, zaterdag 2 december 2023 hebben we voor het eerst het verlengde kinderperiscoopje uitgeprobeerd, bevestigd in het periscoopgat.
De pijp wordt binnen en buiten een keer gesteund door een klemring. Het draaien met de klemring over het hout gaat licht.
Dus deze manier van ‘lageren’ voldoet goed.
Het is het meest comfortabel om zittende op het officierskrukje door de periscoop te kijken. Echter het beeld is zo klein en onduidelijk dat wij niet kunnen herkennen, waar we naar kijken.
Dus daarvoor moeten we een oplossing vinden en nog wat meer experimenteren.
We hebben ook een filmpje gemaakt, zie: https://youtu.be/fvFQ3tVphTE
2023 week 47
De verstevigingsblokjes voor de onderflens hebben dus een te kleine straal en worden (met zo min mogelijk verlies) met de lintzaag en schuurmachine op een straal van 400 mm gebracht.
Intussen wordt er gevijld. Frits heeft thuis al de gaten in de multiplex flens verdikkingen geboord.
Bij sommige gaten kwamen ze niet helemaal overeen met de gaten in het ijzer.
Daar zijn de gaten wat wijder gevijld, tot alle randjes gelijk waren met het staal.
Alle verstevigingsblokken zijn aangepast en passen nu goed. op de bovenflens zijn de eindstops op de buitenste rollerbaan gemaakt en zowel de buitenste rollerbaan, als de achterste rollerbaan zijn nu gelijmd en geplamuurd. Ook het voorlopige draageind M6 is nu vervangen door een blijvend draadeind M8 voor de bevestiging van de spil van het affuit. Hiervoor is M8 schroefdraad getapt in de stalen bovenflens van 15 mm dik staal.
Hier kijken we in de schietrichting. In tegenstelling tot de grote affuiten, die bij molen De Hoop staan, heeft het affuitje, wat op deze ‘stoel’ komt te staan, het draaipunt aan de achterzijde en de zwenkwielen (rollers) aan de voorzijde om het affuit heen- en weer te kunnen bewegen. Het geheel begint er al aardig op te lijken. In feite is het houtwerk aan de stoel nu gereed. Voor transport naar- en binnen de kazemat wordt al het houtwerk er af gehaald en pas in de kazemat definitief gemonteerd. Daarna wordt het geheel verder geplamuurd en geverfd.
De volgende keer beginnen we aan de stalen deurtjes, die aan weerszijden van de stoel moeten komen. Daarvoor moeten nog op het origineel lijkende scharnieren gezocht worden.
2023 week 45
Boven de rollerbaan voor de buitenrollers van het affuit onder, van onder naar boven: de rollerbaanschijf voor de binnenrollers van het affuit met daarop de flens van de spil.
De voorzijde van het affuit is links en de achterzijde is rechts. De spil van het affuit zit dus aan de achterzijde.
De flens van de spil is onderdeel van een een tonvormige spil van gietstaal.
Dus op de nu houten flens komt een tonvormig houten gedeelte wat in een houtdraaibank gedraaid moet worden.
Maar voor het zover is moet dat eerst met detailmaatvoering op tekening gezet worden.
Voorlopig dient een draadeind M6 als spil.
De maten van de blokken zijn nog even gecontroleerd.
De maten zijn goed. 15 mm vanaf binnenzijde ring klopt, echter de straal van de rondlopende zijde van het blok is kleiner dan de straal van de ring. We zullen zien of ze passen en de binnenruimte opgevuld kan worden met plamuur, of dat we de straal van de blokken gaan corrigeren.
2023 week 43
Oliestel
Daarna nog even in een sopje gedaan. Het idee is om vervolgens de roestplekken met roestomvormer te behandelen.
Verder heeft Hans Dieleman thuis nog een rol lont van de juiste breedte gevonden en beschikbaar gesteld.
Deze week is het oliestel schoongemaakt met terpentine en het ziet er al wat beter uit.
Kanon 6 cm kazemat
Deze week is er weer twee ochtenden aan het kanon 6 cm kazemat gewerkt.
Er is in het staal geboord en getapt om het hout te bevestigen en dit is vervolgens bijgeschaafd en geschuurd.
Echter visueel zijn er geen grote veranderingen, dus deze keer geen foto’s.
Volgende week slaan we even over, want dan heeft Frits andere prioriteiten.
Echter hij heeft wel huiswerk meegenomen, dus zal er toch nog voortgang worden gemaakt.
2023 week 41
Nu het nat en koud weer is geworden, krijgen we weer trek in kazemattensoep.
Het houtkacheltje werd niet echt als een succes ervaren en is inmiddels verkocht.
Er werd gedacht aan een brandertje om de soep heet te maken. Een oliestel zou wel in het tijdsbeeld van 1939/1940 passen.
Dus gezocht naar een oliestel. Al snel zag Inge een advertentie op de weggeefpagina en kon een oliestel gratis worden afgehaald in Vuren.
Dit staat op de foto hierboven. Het is wat roestig, maar prima voor in de de kazemat.
2023 week 40
Klusjes:
Hans doet elke zaterdag klusjes aan en bij de kazemat. Deze keer heeft hij de drainagepijpjes doorgeprikt.
Project kanon 6 cm kazemat:
Harry heeft verstevigingsklossen voor de voet van de stoel al gemaakt.
Alvast even passen, maar het gaat er natuurlijk om hoe ze op de reeds gemaakte stalen stoel passen.
De blokjes zijn van hardhout en al voldoende glad om straks als ze zijn geverfd, op staal te lijken.
De onderflens met bevestigingsgaten en de bovenflens met de rollerbanen voor de rollers van het affuit en spindelflens.
Deze tekening is nodig zodat Frits en Hugo verder kunnen met het houtwerk aan de ‘stoel’.
Na het maken en monteren van deze zaken en het boren van het spindelgat in 15 mm dik staal,
is de stoel gereed om het affuit erop te kunnen zetten.
Echter het affuit is een volgende stap in dit project en moet dan nog gemaakt worden.
De te maken verstevigingsklossen op de flens. Deze tekening is nodig om de verstevigingsklossen te kunnen produceren.
De tekening van de klos in zwart/wit. Er zijn 12 klossen nodig.
Die simuleren de bevestigingsverstevigingen in de originele gietstalen stoel.
2023 week 39
Project kanon 6 cm kazemat:
Deze week zijn we begonnen om de stalen stoel met hout te bekleden,.
Dit om de originele dikte van boven- en onderflens te simuleren. Indien deze dikte in staal uitgevoerd zou zijn, dan was de stoel zo zwaar geworden, dat deze niet meer te hanteren zou zijn.
Er is voor verder gebruik van hout gekozen, omdat wij met onze handgereedschappen niet in zulk dik staal kunnen boren.
Wij gaan dat nog wel met een kleine boordiameter proberen om het hout aan het staal te bevestigen met kleine schroefjes, zodat het op zijn plaats blijft bij het afwerken.
Omdat op een gegeven moment de stalen stoel toch de kazemat ingerold moet worden, trapjes af en over betonnen en stallen drempels en kantelend de hoeken om, wordt al het hout tijdelijk bevestigd en pas gemaakt. Dan kan het weer worden verwijderd en na het plaatsen van de stalen stoel in de kazemat definitief worden bevestigd met de schroefjes en montagekit.
2023 week 38
Project kanon 6 cm kazemat:
Deze week kregen wij als sponsoring van een niet nader te noemen staalconstructiebedrijf de ‘stoel’ geleverd voor de nabootsing van het kanon 6 cm kazemat, wat in 1939/1940 in de VIS-kazemat was opgesteld.
De werkgroep zelf heeft het tekenwerk gedaan en daaruit is dit mooie stukje vakwerk ontstaan.
Voor deze gaten komen nog deurtjes. Zo was er in de stoel ruimte voor het gereedschap, waarmee het kanon werd onderhouden.
2023 week 33
Een kijkje door het schietgat.
2023 week 28
2023 week 26
2023 week 24
Deze week werd er ook weer met emmers water uit de gracht gehaald, om het gras bij de kazemat te sproeien.
2023 week 23
Deze week was het weer nodig om regelmatig het gras te sproeien.
Intussen werd er ook thuis gewerkt aan een periscoop voor kinderen.
Het is de bedoeling dat de periscoop in het periscoopgat van de kazemat wordt gemonteerd.
2023 week 09: grondwerk
Het is de bedoeling om dit gat te vullen.
Er waren weer voldoende vrijwilligers van onze werkgroep om dit klusje te doen.
Echter om de helling de kazemat op te kunnen rijden, kon de kruiwagen maar halfvol en was er ook een trekker nodig.
Zo dus.
En tussendoor even verzamelen voor koffie/thee, die door Margo verzorgd werd.
Op de achtergrond was de kazemat gewoon open voor bezoek en werd het geschiedenisverhaal verteld aan de vele bezoekers.