WEEK 47 EN 48 VORMEN, IJZER PASSEN EN PUZZELEN

WEEK 47

Dinsdag:

Deze keer kregen we even een andere leerling erbij.

Hier worden de stand- en schoorwang met lijmklemmen in elkaar gehouden en er worden freesmallen opgetimmerd.

Hier wordt het voorkalf op de wangen gezet, om dit af te tekenen en in die positie de freesmal er op te spijkeren.

Hier is de uitsparing t.b.v. het voorkalf uit de wangen gefreesd.

Donderdag:

Hier wordt de achterkant van een schoorwang grof afgewerkt.

Hier wordt het andere stel stand- en schoorwang in elkaar gezet.

Zo komen er aardig wat onderdelen gereed.

De standwangen met hun ‘pen en gat’.

Frits is bijna klaar met het precies afwerken van de schoorwangen.

De linker standwang binnenzijde, waar op de kop goed is afgetekend, maar aan de freesrand is te zien, dat we een fout gemaakt hebben. Maar dat hadden we toen nog niet door.

WEEK 48

DINSDAG:

Er wordt druk gewerkt aan het afwerken van de stand- en schoorwangen.

Met drie man ieder een onderdeel schiet dat aardig op . De fotograaf is met spaken bezig, dus is er eigenlijk met vier onderdelen tegelijk voortgang.

DONDERDAG:

Fout ontdekt! Dit ijzerwerk past uitstekend, maar moet precies andersom zitten, dus de lange kant nu links moet rechts zitten. Dit ijzerwerk heet de ‘lijfplaat met tappan’. Toen dat een paar weken geleden werd geleverd, bleek dit niet geheel conform de tekening in ons ‘boek van replica-onderdelen’, het was te breed. Dus toen hebben wij van de vorm mallen gemaakt, om door te kunnen werken en hebben wij het ijzer teruggestuurd, om te laten versmallen. Echter daarna hebben we de mallen verkeerdom op het hout gelegd. Nu zit er niets anders op, dan de standwangen opnieuw te maken en hiervoor dus hout bij te bestellen.

Hier wordt even in een afvalstuk hout geprobeerd hoe het boren met een zwaardere boormachine gaat.

Deze dag is Frank, als een nieuwe vrijwilliger, aan ons project mee gaan werken.

De ‘staartschuurplaten’ aan de achterzijde van de schoorwangen, passen gelukkig prima.

Gedane zaken nemen geen keer, dus we gaan vol goede moed en met extra oplettendheid verder aan de middenbalk van het rolpaard.

De as-balk past goed in de net gemaakte uitsparing in de middenbalk.

Omdat alle onderdelen in elkaar grijpen, moet er alvast gepuzzeld worden om te kijken, of verder te maken uitsparingen soms meer of minder moeten worden, dan op tekening. Dit vanwege de afwijkende maten van het eikenhout. Uitgangspunt is hierbij de afstand van het hart van de tappen van het kanon tot de locatie van de stelschroef in de middenbalk en in het verhoogstuk, Het midden van de stelschroef moet namelijk precies onder de achterrand (broekstuk) van het kanon uitkomen.

Dit heeft heel wat beredeneren, kijken, meten en passen tot gevolg. Rechtopstaande het middenkalf, met rechts daarin gestoken het verhoogstuk.

Zo moet het worden; de inkeping voor de as-balk is gemaakt en ook de inkeping voor het middenkalf, dit met de middenbalk in de juiste hoeken met de stand- en schoorwang en in de juiste positie horizontaal.

Volgende week wordt deze puzzel verder gelegd.