WEEK 46: WANGEN EN KLOSSEN

Dinsdag

De stand- en schoorwang moeten in elkaar passen met elk een nok en een holte. De nokken moeten dus precies in de holten passen en daarbij de balken precies op elkaar aansluiten.

Bij het eerste in elkaar passen bleek dat er teveel ruimte tussen de balken bleef. De maatregelen om dat te verbeteren, worden hier besproken.

En ook de dan gewenste precisie.

donderdag

Op de voorgrond, links het voorkalf met de gemaakte mallen, om daarlangs de uitsparing in de stand- en schoorwangen te kunnen uitfrezen. Rechts de mallen, gemaakt volgens de ‘staartwrijfijzers’. Volgens die mallen gaan we schoorwangen afwerken, zodat ze zuigend in het ijzer assen. Rechts op de achtergrond het ‘staartkalf’ met daarop de reeds op maar gezaagde blokken, waarvan de onderklossen voor het staartkalf gemaakt moeten worden.

Hier is het staartkalf met daarop de blokken voor de onderklossen beter te zien. Het staartkalf komt op de middenbalk van het rolpaard te rusten. De middenbalk loopt dan dus tussen de klossen door. De onderklossen hielden de staart van het rolpaard op zijn plaats, als het rolpaard bij het schieten naar achteren bewoog. De klossen moeten aan de onderzijde rond worden en moeten door zagen en beitelen in die vorm gebracht gaan worden. Dat kan dan ook met de mallen van de staartwrijfijzers gecontroleerd worden.

Ook hier moet goed naar de tekening worden gekeken, echter, door het krimpen van het hout, hebben de balken nu afwijkende maten en moeten dus de maten op tekening aangepast worden. De blokken zijn zodanig gezaagd en gepositioneerd, dat de slechte plekken en de meeste scheuren in het gedeelte zitten, wat straks afval wordt. Ook moet opgelet worden dat de kernen van de beide balken aan dezelfde zijde zitten en dat de meest dichte zijde van het hout straks dus de bovenzijde wordt. Verder moet ook de houtdraad van de diverse stukken met elkaar meelopen.

Nu de rechter stand- en schoorwang (onder) op elkaar passend zijn gemaakt, moeten de linker stand- en schoorwang exact hetzelfde worden. Daarom zijn die op elkaar gelegd, zodat de gelijkheid tijdens het werken voortdurend gecontroleerd kan worden.

Het begint er aardig op te lijken, zo schiet het aardig op. Als het staartkalf met de klossen erop af is, dan kunnen we daar ook een freesmal van maken en de uitsparing in de wangen frezen. Daarna kunnen we het rolpaard al gedeeltelijk in elkaar zetten, waarna de middenbalk erin gemaakt kan worden. Maar we moeten ook nog 20 stuks dikke wielspaken maken uit dikke balkjes eikenhout. Daar gaan nog veel uren in zitten.

Terug naar projectoverzicht:

Naar sponsorpagina: