WEEK 20: IJZERWERK POSITIONEREN EN MIDDENBALK, VERHOOGSTUK EN STAARTKALF BOREN

DINSDAG

Pauze wegens wachten op ijzerwerk.

donderdag

Inmiddels is het ijzerwerk gearriveerd, in de juiste positie gelegd en afgetekend met als uitgangspunt de kanonsloop en wel de achterrand (broekstuk). Deze moet midden op de stelschroef komen te rusten.

Dus dat bepaald waar het gat voor de stelschroef moet komen en daaraan gerelateerd de overige gaten in de ‘stelschroefmoeropsluitplaat’ die bovenop het verhoogstuk komt te liggen. Die gaten lopen door het verhoogstuk, de middenbalk, het staartkalf en het oogbeslag heen.

Deze doorsnede geeft twee posities voor de stelschroef, een voor het lange kanon en een voor het korte kanon. Wij hebben het korte kanon en gebruiken alleen de voorste (rechter) positie. Op deze tekening zijn de doorlopende bouten te zien, met boven de ‘stelschroefmoeropsluitplaat’ en beneden het ‘oogbeslag’.

Dus er moet heel precies geboord worden om de gaten door verschillende dikke houten balken heen geboord te laten corresponderen met zowel het ijzer boven, als het ijzer onder.

De ‘stelschroefmoeropsluitplaat’, liggende op het verhoogstuk en het middenkalf.

Na het raadplegen van de tekening wordt gekeken en afgetekend, hoe het beste de gaten in de middenbalk geboord kunnen worden t.b.v. bouten van het asvangijzer onder het as-lijf. Er moet dus door de middenbalk en het as-lijf worden geboord en wel onder een hoek van 5 graden, zonde de uitsparing voor de as te raken.

De gaten in de middenbalk zijn maar tot ca, halve diepte geboord. De balk ligt nu op zijn kop, met het oogbelag er op. Dit is zo gepositioneerd dat het correspondeert met van bovenaf geboorde gaten. Dit wordt afgetekend en dan de gaten vanaf deze zijde tegemoet geboord. Dat is uiteindelijk heel goed gelukt. Op naar week 21, waarin we o.a. het grote gat voor de stelschroef en het nog grotere gat voor de ‘stelschroefmoer’ gaan boren en uithakken.