dinsdag 1 april 2025

Hier zijn de drie verschillende houtverbindingen te zien van de ‘verbindstukken’ met de zijbalken van het raam.
Verticaal door die houtverbindingen heen komen ook bouten.

De gaten voor die bouten worden nu geboord door de zijbalken. Hier ter plaatse van een stootklos.

Frits heeft de stootklossen gereed. De stootklossen zitten op de einden van de zijbalken om het door de terugstoot (na een schot) achteruit rollende rolpaard op te vangen.

De stootklossen zijn wat te lang gehouden, zodat ze samen met de koppen van de zijbalken afgekort kunnen worden.

Om de boor recht te kunnen houden, zijn de inmiddels beproefde maatregelen genomen. De slagenboor is een nieuw exemplaar, want door het stugge, harde en van binnen nog natte eikenhout is uit onze vorige boor een snijvlak gebroken, terwijl het (naar ons oordeel) toch een boor van een heel goede kwaliteit was.

De verbindstukken worden in de zijbalken gezet en loodrecht staande aangedrukt met lijmklemmen, waarna de gaten voor de verbindingsbouten worden geboord. Dit is het voorverbindstuk op de rechter zijbalk.

En hier bij het middenverbindstuk.

En het achterverbindstuk op de linker zijbalk.

En als laatste het voorverbindstuk.
Donderdag 3 april 2025

Hier gebruiken we een niet 19e eeuwse verbindingstechniek; lijm! Echter, van origine werden de stootklossen alleen door de verbindingsbouten vastgehouden. Wij passen de lijm eigenlijk toe om de stootklossen te beschermen tegen indringing van vocht.
Ons affuit komt tenslotte jaren lang constant buiten te staan, terwijl dat vroeger alleen voor een korte periode was, bij oorlogsdreiging of voor oefening.

Hier is de linker zijbalk afgekort, inclusief de stootklos.
Voor voorgaande activiteiten, zie het projectoverzicht: https://vestinggorinchem.nl/activteiten/project-affuit-bomkanon/
Zie ook onze sponsorenpagina: https://vestinggorinchem.nl/sponsoring/