DINSDAG

Het rolpaard wordt nu met de trekstangen (draadeinden) in elkaar gezet.

Alle ‘kalven’ zitten er nu in. We kijken nu tegen de ‘staart’ (achterzijde) van het rolpaard en zien dus van achter naar voor het staartkalf, het middenkalf en het voorkalf, met ter weerszijden de wangen (combinatie van stand- en schoorwang).
Onderin het staartkalf is de uitsparing tussen de klossen te zien, waartussen de middenbalk van het raam past en in het middenkalf zien we de uitsparing voor de verbinding met het ‘verhoogstuk’.

Onder op de vloer ligt de as-balk.

De middenbalk zit er nog niet in. Deze grijpt in op de as-balk en het middenkalf en moet vlak over het staartkalf lopen.

Hier is de middenbalk al gepast en bevonden is, dat de uitsparing voor de as-balk dieper moet zijn (toch conform tekening), om de middenbalk vlak over het staartkalf te laten lopen. Ook moet deze in de juiste stand van het rolpaard ongeveer waterpas zijn.
donderdag

Het rolpaard wordt met hefbomen en stopblokken op dezelfde hoogte gebracht als dat het met de rollers op de balken van het raam komt te staan. Zo kan ook gecontroleerd worden, of de middenbalk ongeveer waterpas komt te liggen.

Aan de middenbalk worden de laatste bewerkingen verricht. De achterzijde wordt afgekort op de juiste lengte en de keep voor het verhoogstuk wat ruimer gemaakt.

Aan de middenbalk wordt volgens tekening de ronde kop gemaakt onder vijf graden verloop. Daarna wordt het wachten op de volgende levering van ijzer, want onderin de middenbalk moet een lange uitsparing komen voor het ‘oogbeslag’, dat is een dikke en lange ijzeren strip met daaraan een trekoog.

Hier is een detail van de originele tekeningen. Het laat een doorsnede door het midden van de middenbalk zien, met daaronder het staartkalf en daarboven het verhoogstuk. Door alle drie deze eikenhouten onderdelen lopen lange bouten en in het verhoogstuk is de ‘stelschroef’ bevestigd. Met de stelschroef kan de kanonsloop verticaal gericht worden.
Er zijn twee posities voor de stelschroef, omdat dit affuit zowel voor de lange als voor de korte 80 ponder gebruikt kon worden. Onder is het doorlopende ijzer van het trekoog te zien. Bovenop het verhoogstuk ligt de ‘stelschroefmoeropsluitplaat’. Door het ijzer onder en boven lopen de bouten dus ook. Deze doorlopende gaten moeten dus goed tegenover elkaar uitkomen, waarbij het uitgangspunt voor het geheel de juiste positie van de stelschroef is, voor ons kanon.

En het rolpaard is weer wat verder in de grondverf gezet.

Er is nog voldoende werkvoorraad in de vorm van de dikke lange balken voor het raam. Deze moeten nog op de juiste lengten worden afgekort en worden voorzien van uitsparingen voor de houtverbindingen met de ‘verbindstukken’. En daarna moet alles nog worden geschaafd met het bolle schaafje en worden geverfd.
Echter het streven is om eerst het rolpaard volledig af te werken, want dat moet uiteindelijk met de rollers en de staart tussen- en op het raam passen. Op naar week 8.
Voor voorgaande activiteiten, zie het projectoverzicht: https://vestinggorinchem.nl/activteiten/project-affuit-bomkanon/
Zie ook onze sponsorenpagina: https://vestinggorinchem.nl/sponsoring/