WEEK 03: ROLPAARD IN ELKAAR ZETTEN EN OPEN DAG OMNIA

dinsdag

Frits heeft plankjes op de klossen van het staartkalf gespijkerd. Die plankjes dienen als geleider voor de cirkelzaagmachine, om de te beitelen uitsparing in de klossen van het staartkalf in te zagen.

Zo gaat het inzagen makkelijk en gecontroleerd.

En doorrr! Gelijk het volgende werkstuk. Het verbreden van de uitsparingen in de as-balk. Van de verkeerd gemaakte standwangen, waren eigenlijk ook de balken wat minder dik, als besteld. Bij het bestellen van een nieuwe balk voor de standwangen hebben we daar rekening mee gehouden, door deze iets dikker dan nodig te bestellen en hem zelf op de juiste dikte te maken. Daarom moeten de uitsparingen in de as-balk dus verbreed worden.

Daarna weer verder aan de klossen van het staartkalf, die na het inzagen dus afgebeiteld kunnen worden.

Intussen heeft Frank de uitsparingen in de as-balk met de beitel breder gemaakt en kon gezamenlijk het rolpaard in elkaar gezet worden.

De onderdelen van de wangen passen goed in elkaar en op de as-balk.

Alleen het voorkalf is verder gedroogd en gescheurd en daardoor naar buiten uitgezet. Maar na wat bijschaven past dit ook.

Frank en Hugo gaan verder met het in elkaar zetten en zijn hier bezig met een klemwerktuig wat een ‘sergeant’ wordt genoemd.

De middenbalk en het middenkalf zitten er nu ook in. echter, het verhoogstuk (rechts) pas nog niet helemaal.

Frank gaat nog even verder met de andere klos op het staartkalf.

Net zo lang tot de de mal past.

donderdag

Frits en Hugo zijn begonnen om met het op de juiste hoogte zetten van de as-balk. Deze komt op rollers op het raam te staan, dus met de hoogte van die rollers moet rekening worden gehouden. Hierdoor komt het rolpaard onder de juiste hoek van vijf graden achterover te staan. Hierdoor gaat ook het verhoogstuk (links) beter passen op twee millimeter na. Dit na het stevig in elkaar trekken van de onderdelen.

Dus nog wat meer aantrekken.

En nog meer aantrekken. Maar het mag niet baten.

Echter, de aanhouder wint. Na het schaven van een ‘zoekertje’ (dit is een schuin kantje) en een klap met de ‘sleg’ (dit is een grote hamer), valt het verhoogstuk op zijn plaats.

Die zit! Nu is het rolpaard bijna compleet. Alleen het staartkalf ontbreekt en het ijzerwerk.

Voor de open dag van het OMNIA-college wordt het ijzerwerk provisorisch bevestigd. Hier is de ‘lijfplaat met tappan’ te zien, waarop de kanonloop met zijn tappen komt te rusten. De kanonloop weegt 4501 kg en die drukt dan op de tappannen met een gewicht van ca. 2225 kg per tappan. Dan blijft er nog ca. 51 kg over, wat via de stelschroef op het verhoogstuk drukt.

Dit zijn de ‘staartschuurplaten’.

vrijdag; open dag omnia

Wij zijn er helemaal klaar voor.

We laten het werkproces zien: tekening, aftekenen, bewerken van onderdelen en het resultaat.

In afwachting van het publiek, beginnen we alvast te werken. Hier is Frits bezig met één van de twintig spaken van de ‘raden’ (wielen) van het rolpaard.

Eerst kwam Hannie, een zeer geïnteresseerde en enigszins ter zake kundige journaliste.

Intussen is er ook wat actie te zien.

En ook de wethouder kwam langs en was zeer belangstellend, dus dat was leuk. Ook is er nog vertegenwoordigster van de Oude Hollandse Waterlinie op bezoek geweest.

Wat ambachtelijke houtbewerking tussendoor.

Ook diverse leden van onze werkgroep en van de Historische Vereniging Oud-Gorcum kwamen een kijkje nemen. Daarnaast zijn er ook best aardig wat ouders met hun kinderen bij ons wezen kijken. Die kwamen natuurlijk vooral kijken of het OMNIA een goede en leuke school is. Maar velen vroegen ook waar wij mee bezig zijn en waren zeer belangstellend.

Het is best druk geweest, dus was het voor ons en voor het OMNIA een geslaagde Open Dag.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door:

In samenwerking met het OMNIA-college
Ronde tafelfonds Ronde tafel 63 Gorinchem

Ondersteund door: