2022 week 14 ontroesten

Maandag 4 april 2022

Deze week staat in het teken van het ontroesten van het nog bruikbare ijzerwerk in de kazemat.

Dat doen we met haakse slijpmachines, voorzien van snijschijven. Ondanks twee lagen beschermende kleding, zit de roest na een paar uurtjes werken dan toch overal op het lijf en moet er gedoucht worden.

Vandaag is ook het luikje van het kleine schietgat onder handen genomen.

Dat is ook danig verroest en wordt gedemonteerd, om de niet ingebetonneerde delen in de “kazemattensoep” te kunnen doen.

Dit blijkt met schroeven in elkaar te zitten.

Die schroeven moeten uiteindelijk worden doorgeslepen.

Na veel gedoe en geduld is het eraf.

De losse ingrediĆ«nten voor de “kazemattensoep”.

Filmpje roestslijpen, zie: https://www.youtube.com/watch?v=_9hN9AHxK_w

Woensdag 6 april 2022

Hier en daar begint het zelfs al iets te glimmen.

Aan de onderzijde, waar water heeft gestaan is de roest wel erg diep ingevreten. Het UNP-profiel, wat origineel aan de voorzijde 10 mm dik staal was, wordt zo minstens tot de halve dikte gereduceerd.

In de gevechtsruimte is de luchtpijp, waarop de gasmaskers van de kanonniers aangesloten werden, los geslepen en op de grond gezet. Zo kan deze aan alle zijden ontroest en geconserveerd worden.

Daardoor konden we nu ook bij het vergane hoekijzer komen, wat achter die pijp zat. Dit is nu ook weggeslepen, om t.z.t. te vervangen door nieuw.

Zonder de sterke ventilator van Strago Electro zou er in de kazemat niet te werken zijn. Deze zuigt de roestwolken goed aan en blaast ze door het schietgat naar buiten. Ook het beslaan van onze veiligheidsbrillen door adem en zweet, is over zodra die ventilator aangaat. Dus hebben we goed zicht op het werk. Zo draagt die ventilator ook veel bij aan veilig werken.

Een deurpost na het roest afslijpen en daarna staalborstelen. In de ingevreten kratertjes is nog wel wat roest te zien. Maar de bedekte roest is opengeslepen en losse roest verwijderd, waarna de roestomvormer goed kan inwerken.

Filmpje: https://youtu.be/y8IuGJSHh4c

Zaterdag 9 april

Vandaag is de luchtpijp in de gang doorgeslepen. Dit is een dikwandige pijp en erg zwaar. Door deze door te slijpen is deze nu handelbaar en past dan ook net door de uitgang naar buiten.
Door het afnemen van die pijp kunnen we het zich daarachter bevindende vergane hoekijzer slopen en vervangen door nieuw.

De achterste helft met de aftakking naar de gevechtsruimte hangt nog in de beugels.

Het voorste gedeelte naar buiten gebracht om te ontroesten. Hierop zit de aftakking naar de afwachtingsruimte.

Ook hier weer roestwolken, die door de ventilator van Strago Electro zelfs de kazemat in worden getrokken om via het schietgat aan de andere zijde er uitgeblazen te worden.
Dat werkt prima zo.

Gelukkig was het tussen de regenbuien door mooi weer om dit karweitje lekker buiten te doen.

En met goed resultaat!

Filmpje: https://youtu.be/SEjYM5rdDGg

Het totale projectverslag bekijken? Zie: