2022 week 13: Roest wegslijpen en verven

Maandag 28-03-2022

Deze dag waren Arie, Inge en Hugo er. De beschadigde plekken op het geverfde hoekstaal werden bijgewerkt met menie. Deze week moeten we het even met minder vrijwilligers doen, één is er op vakantie en een andere in quarantaine vanwege Corona.

Deze dag is er ook een begin gemaakt met het roest wegslijpen van de deurkozijnen. Hier het deurkozijn van de ingang van de gevechtsruimte. De kozijnen zijn flink aangetast, maar van een centimeter dik staal. Het is wel duidelijk dat dit veel werk is en de vorderingen langzaam gaan.

Woensdag 30-03-2022

Vandaag vergeten foto’s te maken. Vandaag waren Inge, Margo en Hugo present. Het met menie bijgewerkte hoekstaal is geverfd en binnen is er roest afgeslepen.

Vrijdag 01-04-2022

Vandaag is er niet gewerkt. Door een plotselinge weersomslag was het te koud om te verven.
Tevens was Hugo met de gemeente naar het overleg Erfgoedtafet Oude Hollandse Waterlinie.

Zaterdag 02-04-2022

Vandaag waren Hugo en Henk aanwezig. Het was nog te koud om te verven en met roest wegslijpen kunnen alleen personen met een gelaatsmasker (gasmasker), gehoorbescherming en veiligheidsbril binnen verblijven. Dus Hugo ging roest wegslijpen en Henk het passerend publiek informeren. Echter na een uurtje bleek dat de filterbussen van het gasmasker te veel verstopt raakten en zijn we weer huiswaarts gekeerd.

Het roest wegslijpen veroorzaakt een dichte bruine mist in de kazemat, waardoor ook het werk niet meer te zien zou zijn. Echter een sterke afzuigventilator, beschikbaar gesteld door Strago Electro, lost dit probleem op. Deze blaast de roestwolken door het schietgat naar buiten.

Er zit een dikke laag roest op. Na een tijdje heen en weer gaan met de slijpschijf, wordt er wat blank metaal zichtbaar met daartussen verder ingevreten roest. Gelukkig zijn deze deurposten gemaakt van UNP 200 staalconstructieprofiel, wat gemiddeld een staaldikte van één centimeter heeft. Het slijpen vordert zeer langzaam, maar daarna is er dus nog een behandeling met de staalborstel nodig.

Een kraterlandschap van roest. Ook met de staalborstel zal niet alle diep ingedrongen roest worden bereikt. Daarom is een nabehandeling nodig met een roestomvormer, die diep indringt. Daarvoor gebruiken wij het waterdunne Fertan, beschikbaar gesteld door de firma Rustbuster.