2021 week 46

Vanmiddag zijn, Frits, Hans, Inge, Arie en Hugo aan de VIS-kazemat komen werken. Frits heeft het regenkapje weer teruggeplaatst en van een ambachtelijke pakking voorzien. Zo ook de aansluiting van de schoorsteen op de kazemat.

Het blauwzwarte is de Fertan Roestomvormer van Rustbuster. Deze is afgenomen met een borstel met schoon water en gelijk gedroogd met een hete lucht pistool. Hugo draagt het laaste stukje, terwijl Inge al begonnen is met het verven van het deurkozijn.

Hans is binnen bezig met ontroestingswerk bij en in de gevechtsruimte.

Inge en Hugo verven ook het grootste deel van het ijzerwerk in de gevechtsruimte.

Frits is klaar en het ziet er weer keurig uit.

Hans werkt daarna de verf van de beugels aan de schoorsteen nog even bij en maakt ook de bevestiging van het regenkapje zwart.

Arie maakt de drainage vrij van modder en ook het toegangspad.

Het deurkozijn in de Tenco bitumenlak. Het gedeelte wat overgeslagen is wordt nog vervangen door nieuw staal.

Het jaartal was al eerder gedaan, maar toch een mooi strak plaatje.

Woensdag 17 november 2021:

Vandaag waren Inge, Margo, Arie, Hans en Hugo er. Mago en Arie gingen het talud bij de schoorsteen weer aanbrengen.

Inge ging een tweede laag Tenco bitumenlak aanbrengen op het deurkozijn.

Hans ging weer verder met ontroesten, roestomvormer aanbrengen en verven in de gevechtsruimte. En ook wat in de vloer peuren in twee mysterieuze gaten. Echter het verfwerk moest daar achterwege blijven wegens de heersende roestwolken uit het schietgat.

Hugo ging de ingebetonneerde spoorstaven in het schietgat ontroesten. Die bleken toch wel flink door de roest aangetast en moest er een dikke laag ingepitte roest weggeslepen worden, wat grote wolken roest tot gevolg had.

Even pauze met een bakje thee tussendoor.

Daarna weer verder.

Het talud ligt er zo weer goed bij, maar zal t.z.t. met wat extra grond nog op de originele hoogte worden gebracht.

Aan het eind kwam er nog een Roestveegpiet langs, maar hij had helaas geen cadeautjes bij zich.

Vrijdag 19 november 2021:

Vandaag gingen Joop, Albert, Hans, Hugo en Ruud aan de kazemat werken. Joop en Albert gingen verder met het ontstoppen van de ventilatiekokers. Terwijl Hans ging verven in de gevechtsruimte.

Hugo en Ruud gingen verder met ontroesten van het ijzerwerk in het schietgat.

Dit gaf weer flinke roestwolken.

Intussen gingen Albert en Joop nog even naar molen De Hoop, alwaar Demi met een aanhanger van Strago Electro, een lading hout kwam brengen, gesponsord door Deli Home.

Ton van den Heuvel, lid van de Werkgroep Vesting Gorinchem en molenaar voor de SIMAV, gaat het hout op maat zagen. Het hout dient voor de bekleding van het plafond in de kazemat. Origineel was het plafond van de kazemat voorzien van een houten bekleding om de militairen te beschermen tegen betonsplinters. Het is namelijk zo, dat wanneer een kazemat door een vijandelijke granaat geraakt zou worden, er door de schok ook aan de binnenzijde stukjes beton met hoge snelheid af zouden springen.

Daarna keerden zij weer terug naar de kazemat, waar de roestslijpers inmiddels aardig bruin geworden waren.

Zie ook filmpje.

Zaterdag 20 november 2021:

Vandaag waren Albert, Joop, Hans, Henk, Ruud en Hugo er. Albert en Joop gingen nog vier piketpaaltjes bij de uitgang van de drainage slaan en Henk markeerde deze met rode verf. daarna ging Henk de langskomende wandelaars op de vestingwal weer van informatie voorzien.

Joop en Albert gingen weer verder met het ontstoppen van ventilatiepijpen.

In de ventilatiekoker, waar ook de elektrakabel doorheen loopt is maar een nauw gaatje vrij.

Even pauzeren.

Arie kwam ook nog even langs om foto’s te maken en knutselde thuis deze leuke combinatiefoto. Het streven om de buitenwerkzaamheden voor eind november af te ronden lijkt te gaan lukken.