2021 week 45

Maandag 8 november 2021:

Vandaag werd er gewerkt door Frits, Hans, Hugo en Arie.

Frits begon met het lastige klusje van het ontroesten van de spoorstaven in het schietgat.

Hans ging verder met het ontroesten van het ijzerwerk in de gevechtsruimte.

Het hoekijzer bleek nog in goede conditie.

Hugo ging de onderste pijpbeugels ontroesten.

De twee beugelhelften van de onderste bevestigingsbeugel van de schoorsteen.

Daarna werd alles in de Fertan roestomvormer (gesponsord door Rustbuster) gezet, ook de aansluiting van de schoorsteen op de kazemat.

Woensdag 10 november 2021:

Vandaag waren Margo, Inge, Hans, Ruud en Hugo er en zijn we begonnen met de hoekijzers in de gang te verwijderen. Hier is Hans met Hamer en beitel bezig. 

Deze dienden om hier een plafond, bestaande uit houten balkjes, op te leggen. Die hoekijzers zijn echter te ver vergaan en moeten worden vervangen. Het plafond van houten balkjes moest de kazematbemanning beschermen, tegen beton splinters die van het plafond zouden springen als de kazemat door een granaat geraakt zou worden. 

 

Ruud en Hugo slijpen de verroeste moeren half door, waarna ze met de bijtel verwijdert kunnen worden.

Dir gebeurd zodanig dat wat van het draadeind van de bevestiging over is, blijft zitten voor de montage van nieuw hoekijzer.

Intussen waren Inge en Margo buiten met verfwerk bezig.

Het verven van het reliƫf met het jaartal was een nauwkeurig klusje, wat Inge wel toevertrouwd is, want die doet wel meer verfwerk e.d. waarvoor een vaste hand nodig is.

Ook de pijpbeugelbevestigingen worden door Margo nog een keer geverfd, want a.s. zaterdag wordt de pijp hier weer aan bevestigd.

Tenslotte werden ook de druipers van vorig verfwerk zo goed mogelijk verwijderd.

Het grotendeels weggeroeste hoekijzer wordt afgevoerd.

Filmpje.

Vrijdag 12 november 2011:

Hugo is ’s ochtends nog even geweest om de schoorsteenbeugels te verven, wat we woensdag vergeten waren. Een ventilatorkacheltje moet zorgen, dat ze morgen droog zijn.

’s middags waren Hans en Hugo er. Hans ging verder met schoonmaak, ontroesten, in de roestomvormer zetten en verfwerkzaamheden in de gevechtsruimte.

Hugo deed buiten de bevestigingspunten voor de schoorsteen nog een tweede keer verven met Tenco bitumenlak.

En het ongeverfde deel van het buitendeurkozijn afnemen met schoon water en nog een keer in de Fertan roestomvormer.

Zaterdag 13 november 2021:

Vandaag waren Albert, Joop, Hugo, Hans en Arie er en is de schoorsteen gemonteerd. Boven is de originele pijpbeugel verdwenen en wordt een nieuwe gemonteerd.

Onder wordt de originele pijpbeugel gebruikt, De beugel is wat ontzet, maar met inzet van een lijmklem, een griptang en met de juiste bouten, veerringen, sluitringen en moeren past alles nog prima.

 

De schoorsteen zit zo weer stevig vast. Nog even wat verven en klaar!

De volgende luchtkoker bleek goed verstopt te zitten.

Die koker is 4 meter lang met twee haakse bochten. Hier wordt met een endoscoop gekeken, waaruit de verstopping bestaat.

Aan het eind van de kabel zit een kleine camera en die is aan het eind van de bezemsteel vastgeplakt.

Na nog wat wroeten met een schraper aan lange stokken, wordt met een bol lappen aan een trekveer de luchtkoker schoongeveegd.

Intussen werkt Hans de verf van schoorsteen en bevestigingsbeugels bij en verft de nieuwe bouten, terwijl Arie het toegangspad schoon maakt.

Zie ook filmpje.