2021 week 38: start project met Kok Lexmond

1e uitvoeringsdag: project “openstelling VIS-kazemat” verloopt goed

Het project VIS-kazemat is op de eerste projectdag goed verlopen en dat is wel te danken aan de ervaren alleskunners van hoofdaannemer Kok Lexmond.

 

En ook aan de inzet van het Gorinchemse bedrijf Van Vulpen, een hi-tech bedrijf op het gebied van de aanleg van leidingen voor gas, water energie en data, maar dat vooral bekend is van de gestuurde boringen. Het is die markt een zeer gerenommeerd bedrijf met grote expertise, waar we in Gorinchem ook trots op mogen zijn.

Ook de mensen van onze Werkgroep Vesting Gorinchem hebben hun beste beentje voor gezet en hebben de aannemer  geholpen waar dit kon. Het was dan ook heel prettige samenwerken met de mensen van Kok Lexmond.

De mensen van Kok Lexmond voeren rustig, met beleid en precisie hun werkzaamheden uit. Ze proberen de bomwortels zoveel mogelijk te ontzien door met de graafmachine te schrapen. Zo komt de grond los, maar blijven de wortels heel.

Door Van Vulpen werd een gestuurd boring gedaan voor de aanleg van een drainage- en kabelpijp naar de ingang van de kazemat.

Zodoende hoefde het wandelpad niet te worden opgebroken en konden de vele wandelaars, die deze dag langskwamen, gewoon van het wandelpad gebruik maken.

Er werd veel en materieel ingezet, allemaal gesponsord door Kok Lexmond, niets is te gek voor die grootste en allermooiste vesting Gorinchem.

2e uitvoeringsdag project “openstelling VIS-kazemat” is ook goed verlopen.

Deze dag stond in het kader van het plaatsen van de grondkerende constructie, maar eerst moesten nog even de einden van de drainagebuis worden afgewerkt en de elektriciteitskabel worden getrokken en gelegd. Aan de kazematzijde werd de drainagebuis met chemische ankers, voorzien van RVS A4 draadstangen op de betonvoet van de kazemat gemonteerd.

Het eerste deel van de grondkerende constructie wordt ingehesen. Onze vestinggids Henk Braakman voorziet ondertussen de vele langskomende en ook zeer geïnteresseerde wandelaars van informatie.

Deze grondkerende constructie is door de Werkgroep Vesting Gorinchem zelf ontworpen en getekend, zodat met een smalle diepe toegang achter de bomen langs de grote bomen kunnen blijven staan. Kok Lexmond heeft deze grondkerende constructie in eigen huis gefabriceerd.

Ook voor de bevestiging van de grondkerende constructie aan de kazemat is weer gebruik gemaakt van RVS A4 chemische ankers, conform het bestek. Bij een betonwerk met een zeer dicht net van wapeningsstaal, is de kans zeer groot, dat bij het hierin boren van bevestigingsgaten, het betonijzer wordt geraakt.

Bij een bevestiging met bijvoorbeeld keilbouten, kan er zuurstof en vocht bij het betonijzer komen. Dit gaat dan roesten en roest zet uit, wat dan weer scheuren in de beton veroorzaakt. Dat proces heet betonrot. Een chemisch anker sluit water- en luchtdicht af, waarmee betonrot wordt voorkomen.

Hier is de grondkerende constructie volledig gemonteerd.

Medewerkers van de Werkgroep Vesting Gorinchem dichten de kabelsleuf, monteren in de avond nog de kabelbeschermpijp tegen het Groot Kruitmagazijn en leggen de bestrating terug.

3e uitvoeringsdag project “openstelling VIS-kazemat”; grondwerk gereed.

Deze dag wordt als eerste de grindkoffer gemaakt voor de drainage.

Vervolgens wordt de betonnen traptrede verlengt tot aan de grondkerende constructie en wordt een extra trede toegevoegd, om hat wandeltalud niet te stijl te kunnen maken.

Hier tonen de mannen van Kok Lexmond weer, dat zij van alle markten thuis zijn.

De grond wordt weer teruggebracht tegen de grondkerende constructie.

Onze eigen pijpfitter komt nog even langs om de kabelbeschermpijp aan te passen op het gewijzigde kabeldoorvoerpunt in de grondkerende constructie.

Het talud wordt door de mannen van Kok Lexmond keurig afgewerkt.

De verharding  van het toegangspad is aangebracht. En zo wordt het hele terrein keurig opgeleverd. Wij danken Kok Lexmond en Gorinchem hartelijk voor deze enorme sponsoring en speciaal de Kok-kanjers John en Berry voor hun enthousiasme, voor de tomeloze inzet, voor de zorg dat het goed en netjes werd en voor de prettige samenwerking.