2021 week 38: buitendeurdelen plaatsen met Strago Electro

Dat karweitje is het op de kazemat lassen van de replica buitendeurdelen. Deze zijn  door Damen Shipyards gefabriceerd en werden vorig jaar april opgeleverd, echter toen had de Corona toegeslagen en werd ons project uitgesteld. De gemeente Gorinchem heeft toen de deurdelen in bewaring genomen. Hier is één deurdeel van 130 kg zwaar uit mijn oude Landrover getild en worden daar overheen naar de kazemat gehesen.

De replica buitendeur bestaat uit twee delen, welk naar de ingang van de kazemat worden gehesen. Het ontbrekende deel van het stalen kozijn is inmiddels gerepareerd met een nieuw stukje plaat, geleverd door Damen Shipyards.

Het zwaar verroeste kozijn wordt geschikt gemaakt oom de scharnierduimen hierop te kunnen lassen. In de roest komen er vulplaatjes tevoorschijn, die ook nu weer nodig zijn, dus er worden ter plaatse nieuwe vulplaatjes gemaakt en er op gelast.

Het kraantje, wat vrij nauwkeurig regelbaar is, wordt gebruikt om de deur te stellen.

Intussen geeft onze vestinggids Henk Braakman weer uitleg aan de vele voorbijkomende wandelaars.

En aan de voorzijde van de kazemat wordt ook hard gewerkt, om het schietgat vrij te maken.

De deursloten, gesponsord door Isero Gorinchem, worden gemonteerd.

De tekeningen voor de replica deur zijn door de Werkgroep Vesting Gorinchem ook in eigen beheer gemaakt.

Door de geleverde fabricagekwaliteit van Damen Shipyards, past alles in één keer goed.

Uiteindelijk weten de mannen van Strago de deurdelen vrij snel te stellen en nog een deel van het kozijn te richten, waarna de duimen op het kozijn worden afgelast, zodat de deurdelen vlak sluiten. Hier is de deur gereed met de sloten sluitend erop gemonteerd.

Ook door de mannen van Strago Electro werd met groot enthousiasme en inzet gewerkt.
Wij danken Strago Electro hartelijk voor deze sponsoring en de medewerkers voor het in ons project steken van hun vrije tijd, de inzet en de prettige samenwerking.

Hierna gaat het project van dagelijkse grote werkzaamheden over in een wat lager tempo, waarbij vooral in de weekeinden door vrijwilligers gewerkt zal worden.