Week 51 2021: affuit demonteren en nieuwe as

Besloten wordt om het affuit zo ver als mogelijk is, te demonteren om alle delen goed te kunnen schuren en verven..

De balken van de wangen van het affuit zijn op elkaar gelijmd, dus wordt besloten om dit zo te laten, omdat ze anders te veel beschadigd zullen raken. Hier liggen affuitdelen van hout met het ijzerwerk opgestapeld. Het verroeste ijzer wordt geborsteld, met roestomvormer behandeld en geverfd.

In één balk wordt nog een te ver aangetast gedeelte door nieuw hout vervangen en wordt een scheur gelijmd.

Verder wordt nog besloten deze ondersteuning met gebruik van modern constructiestaal te verwijderen, omdat deze niet overeenkomt met tekeningen en replica-voorbeelden van authentieke rolpaardaffuiten. We gaan dit vervangen door een houten steunblok met een houten stelwig, zoals dat vroeger werd toegepast.

Omdat gebleken is, dat door het jarenlang buiten staan, bij dit rolpaard een houten as was doorgerot en de andere flink aangetast, voorzien wij de nieuwe houten as en ook de einden van de hergebruikte as, van een stalen buis als bekleding tegen weersinvloeden. Dit is niet volgens authentiek voorbeeld, maar komt de duurzaamheid ten goede, terwijl het de gemiddelde wandelaar niet zal opvallen, nadat het affuit is geverfd.