Archiefonderzoek spannend?

Deze week zijn weer enkele leden van onze werkgroep onderzoek wezen doen in het Nationaal Archief, waarbij ca. 600 foto’s zijn gemaakt van de garnizoensboeken, boek 1 deel 1, boek 1 deel 2, boek 3 en boek 4 van Gorinchem, welke de periode van 1814 t/m 1865 beslaan.

Waarom foto’s? Nou, een dag in het archief moet zo efficiënt mogelijk besteed worden en digitale foto’s kosten niets, dus we fotograferen alle interessante stukken, om ze thuis op het gemak te bekijken en te lezen.

Echter tijdens het zoeken en fotograferen valt ons oog al vaak op hele leuke, interessante of spannende zaken of hele mooi tekeningen, plattegronden en kaarten en gaan we altijd met een gevoel van “vol verwachting klopt ons hart” met de gefotografeerde “buit” naar huis.

Wat is er zo interessant aan garnizoensboeken?
Nou, daarin werden alle kaarten en andere documenten, die het garnizoen had geregistreerd, alsmede alle gebeurtenissen en activiteiten, zoals bouw, wijziging, onderhoud en inspectie, met datum. Dus het is een soort index en daarmee een startpunt om interessante zaken te vinden en verder te onderzoeken.

 

Boek 1 begint dus direct na het beleg van Gorinchem en het vertrek van de Fransen in 1814.
Het boek begint dan ook met een beschrijving van de staat van de militaire gebouwen in de vesting. Tot onze verbazing worden ondanks het bombardement der Pruisen (wat ca. 70% van de gebouwen in Gorinchem beschadigde) bijna alle militaire gebouwen in goede staat werden bevonden, behalve de Tolkazerne, die beschadigd was, waar alle ruiten uit waren en die aan zijn lot was overgelaten.

 

Mensen die rond de vesting woonden en waarvan hun boerderijen, huizen en schuren voor het beleg waren platgebrand om het schootveld vrij te maken, krijgen toestemming om deze weer (op eigen kosten) op te bouwen. Echter in de 4e kolom boven kunt u de weinig motiverende voorwaarde lezen, waaronder deze toestemming wordt verleend.

Bij een bezoek aan het archief reserveren wij interessant lijkende stukken van te voren.
Toch is het altijd weer spannend, want vaak ontdekken we toch weer onverwachte zaken of spannende “bijvangsten”, tja er stroomt natuurlijk wel vissersbloed door de Gorcumse aderen.

Lijkt het u ook leuk om dergelijk onderzoek te doen?
Kom dan bij de Werkgroep Vesting Gorinchem, de andere leden maken u wegwijs en u leert het vanzelf. U kunt zich hier aanmelden.