Bijzonderheden Open Monumentendag 2018 Gorinchem


De Werkgroep Vesting Gorinchem van de Historische vereniging Oud-Gorcum doet weer mee met de Open Monumentendag in Gorinchem a.s. zaterdag 8 september. Het thema voor Gorinchem is dan ook de Vestingstad.
Een bijzonderheid is, dat buurthuis de Aanlegsteiger meedoet.
Dat is toch geen vesting monument?
Nee, echter de Werkgroep Vesting Gorinchem heeft daar sinds kort een vergaderruimte, die tevens diens doet als een klein museum op het gebied van de militaire afluistergeschiedenis in Gorinchem.

Er is een expositie ingericht van werkende afluisterapparatuur, die tussen 1955 en 1967 door het Radiobataljon (onderdeel van het Gorinchemse garnizoen) werd gebruikt in de luisterposten op fort Vuren en aan de Vijfde Uitgang in Gorinchem.
Hiermee werd elke dag, 24 uur per dag in vier-ploegendienst het Russische militaire radioverkeer afgeluisterd.

Tevens zal er een korte presentatie draaien over de afluistergeschiedenis en het belang van het afluisteren. De afluisterpraktijken in Gorinchem waren een topgeheim in de Koude Oorlog. Deze radio-afdeling van de verbindingsdienst presenteerde zich dan ook als een gewone verbindingsafdeling. De militairen moesten een eed afleggen en zweren, er met niemand over te spreken.
In de Aanlegsteiger kunt u ook koffie, thee, of wat anders krijgen.
Adres: Vissersdijk 30 te Gorinchem.

Verder stelt de werkgroep de Poterne open en het Kleine Buskruitmagazijn, beide in de Dalemwal, tussen de Visserslaan en de Vijfde Uitgang. Het bijzondere is dat u deze keer wel helemaal door de Poterne naar de oostgracht kunt lopen.
In het Kleine Buskruitmagazijn zal ook een korte presentatie of film te zien zijn.
In molen de Hoop verzorgt de werkgroep in samenwerking met molenstichting SIMAV een kleine expositie met foto’s over het voormalige garnizoen in Gorinchem.
Het gebouw de Luisterpost aan de Vijfde Uitgang is ook open, waar MFC de Luisterpost in samenwerking met de werkgroep de presentatie Gorinchems “wapentuig” vertoond.
Ook hier zijn versnaperingen verkrijgbaar.
De Historische Vereniging Oud-Gorcum verzorgt een expositie over militaire uniformen en de betrokken Gorinchemse kleermakers in “de Kamer van de Tussentijd” in het Gorcums Museum aan de Grote Markt.
Al deze activiteiten zijn tussen 10:00 en 17:00 uur te bezoeken.
Download de WVG plattegrond van alle activiteiten Open Monumentendag Gorinchem.
OMD 2018 plattegrond