Werkgroep Vesting Gorinchem bezoekt Poterne (10-05-2015)

Op 10 mei 2015 heeft Werkgroep Vesting Gorinchem via Gemeente Gorinchem de gelegenheid gekregen om de Poterne te openen en bezichtigen. De Poterne is een ondergrondse doorgang in de Soldatenwal, met in het midden een waterkering, uitgevoerd met schotbalken zoals we op meer plaatsen in Gorinchem zien. De Poterne loopt onder de vestingwal door van Rond de Watertoren naar de Oostgracht. Het primaire doel van ons bezoek was om met foto- en videobeelden de Poterne in kaart te brengen.
Doorsnede Poterne

Op deze tekening is een doorsnede van de Poterne te zien. De linkerzijde grenst aan de kant van de Watertoren, de rechterzijde aan de kant van de Oostgracht. Beide uiteinden zijn door houten deuren afgesloten. In de Poterne bevindt zich een schacht met schotbalken, welke dient als waterkering.

Via Facebook werd dit bezoek vooraf aangekondigd en ge├»nteresseerden waren welkom om ook even een kijkje te nemen in de doorgang. Er waren zo’n 20 ge├»nteresseerde Gorcumers gekomen om met ons de Poterne te bekijken.
Poterne 9 mei 2015 Poterne 9 mei 2015 Poterne 9 mei 2015

Bas ’t Hoen en Hugo Ouwerkerk van de werkgroep hebben voor de opening een introductie gegeven over het bezoek, de totstandkoming van de Poterne in 1813 in opdracht van keizer Napoleon en de wijze waarop deze bijdroeg aan de verdediging van vesting Gorinchem.

Hier een korte foto impressie van de opening van de Poterne op zondag 10 mei 2015.

We willen graag Gemeente Gorinchem bedanken voor de gelegenheid om dit te kunnen realiseren. Tevens dank aan alle geïnteresseerden voor jullie aanwezigheid, vragen en bijdragen.

Lees hier nog meer over de Poterne