2022 Excursie Atlantikwall museum

De Werkgroep Vesting Gorinchem is op zaterdag 14 mei op excursie geweest naar het Atlanticwall museum in Hoek van Holland. Hier bleek een enthousiaste groep vrijwilligers het museum te hebben opgezet en de uitstekende rondleidingen te verzorgen.

We werden door zeer deskundige gidsen rondgeleid, die ook leuk met het publiek wisten om te gaan.

Hoewel de zee inmiddels een stuk verder weg ligt dan vroeger was de samenhang van het complex onderling en met het zeefront nog duidelijk.

De eerste bunker was ingericht met allerlei authentieke zaken uit de geschiedenis van de Atlantikwall. Een tweede bunker was ingericht zoals die indertijd was ingericht, ook grotendeels met authentieke spullen. Hier kon men ervaren, hoe de Duitse soldaten toen binnen de Atlantikwall leefden.

Daarna is nog de vuurleidingspost, voor alle richting zee schietende artillerie van de Festung Hoek van Holland, bezocht. Deze was onderdeel van een bunkercomplex en met de manschappenverblijven verbonden door overdekte loopgraven, eigenlijk een gemetseld ondergronds gangenstelsel.

De lunch werd op voortreffelijke wijze verzorgd door restaurant de Torpedoloods in Hoek van Holland. Hoewel het over een heel ander soort verdedigingswerken ging dan bij ons in de vesting Gorinchem, was het toch heel interessant en leuk. Het is ook leuk om een andere vrijwilligersclub te ontmoeten en wetenswaardigheden en ervaringen uit te wisselen.

Heeft u ook zin om eens in Hoek van Holland te gaan kijken?