Weekend van het Verdedigingserfgoed

Weekend van het Verdedigingserfgoed.

 Voor de vroege vogels.

We zijn zowel op zaterdag als zondag open vanaf half elf.

Het is bijna lente en de lentekriebels komen op. Een goede reden voor een wandeling over de unieke vestingwal van Gorkum. Tijdens het landelijke Weekend van het Verdedigingserfgoed, op 20 en 21 april, zijn de vestingbouwwerken op en in de vestingwal, waarvan sommige normaal gesloten zijn, dit weekend geopend. Leden van de Werkgroep Vesting Gorinchem zijn aanwezig om toelichting over de gebouwen te geven. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de VIS-kazemat, de Kruitmagazijnen, de Poterne, het Klein Kruitmagazijn, het Groot Kruitmagazijn (zaterdag tot 13:00 uur en zondag), Molen De Hoop en het Mini-museum De Luisterpost aan de Visserdijk 30. In een van de Kruitmagazijnen van Symposion aan de Dalemwal wordt aandacht besteed aan 75 jaar NATO met een kleine expositie over de zeer geheime NATO-brug over de Merwede bij Gorkum tijdens. De openingstijden zijn zaterdag en zondag van 10:30 tot 17:00 uur.

 Mini-expositie NATO-brug over Merwede

Tijdens de Koude Oorlog, in de jaren 50 van de vorige eeuw, waren er uiterst geheime bouwplannen voor een militaire noodbrug over de Merwede. Een expositie in een van de Kruitmagazijnen bij molen De Hoop aan de Dalemwal, vertelt met foto’s en een videopresentatie het verhaal van deze brug. De expositie is samengesteld met behulp van de vrijwilligers van Fort Altena, het fort dat een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van deze noodbrug. Ook na het Weekend van het Verdedigingserfgoed op 20 en 21 april, is de expositie te bezoeken tot en met 26 mei. De openingstijden zijn dan van 13.00 – 17.00 uur op zaterdagmiddag en zondagmiddag.

De Werkgroep Vesting Gorinchem is een onderdeel van de Historische Vereniging Oud-Gorcum. Het gebruik van het Kruitmagazijn is door Symposium gratis aangeboden en ook de Gemeente Gorinchem heeft geholpen om deze mini expo te realiseren.

Wandel met een gids door de Vesting op 28 april en/of 5 mei

De Werkgroep Vesting Gorinchem organiseert maandelijks twee verschillende gratis vestingwandelingen. Een oostelijke wandeling op de laatste zondag van de maand, 28 april en een wandeling langs de westkant op 5 mei. Deze wandelingen worden georganiseerd tot eind oktober. Een gids vertelt over de militaire vestinggeschiedenis van de stad, over de gebouwen en de vestingwerken die als doel hadden de stad en de bevolking te beschermen tegen de vijand en het water. Maar ook om te genieten van de geweldige vergezichten over vestingwal en de rivier de Merwede.

De wandelingen starten om 14:00 uur voor de ingang van het Gorcums museum op de Grote Markt en de wandeling duurt ongeveer 2,5 uur. Ervaren lokale gidsen van de werkgroep begeleiden de wandelingen. Aanmelden via rondleiding@vestinggorinchem.nl


door

Tags: