Beleef de mooiste Vesting van Nederland in April

Beleef de mooiste Vesting van Nederland in April

In april start de Werkgroep Vesting Gorinchem weer met maandelijks twee verschillende gratis vestingwandelingen. Een westelijke wandeling op de eerste zondag van de maand, start 7 april en een wandeling langs de oostkant, start 28 april. Deze wandelingen worden georganiseerd tot eind oktober. Een gids vertelt over de militaire geschiedenis van de stad, over de gebouwen en de vestingwerken die als doel hadden de stad en de bevolking te beschermen tegen de vijand en het water. Maar ook kun je genieten van de geweldige vergezichten over vestingwal en de rivier de Merwede.

Beide wandelingen starten om 14:00 uur voor de ingang van het Gorcums museum op de Grote Markt, een wandeling duurt ongeveer 2,5 uur. Ervaren lokale gidsen van de werkgroep begeleiden de wandelingen. Aanmelden via rondleiding@vestinggorinchem.nl

 Weekend van het Verdedigingserfgoed

Het is bijna lente en de lentekriebels komen op. Een goede reden voor de Werkgroep Vesting Gorinchem om een wandeling over de unieke vestingwal aan te bevelen. Tijdens het landelijke Weekend van het Verdedigingserfgoed, op 20 en 21 april, zijn de vestingbouwwerken op en in de vestingwal, waarvan sommige normaal gesloten zijn, dit weekend geopend. Leden van de werkgroep zijn aanwezig om nadere toelichting over de gebouwen te geven. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de VIS-kazemat, de Kruitmagazijnen, de Poterne, het Klein Kruitmagazijn, het Groot Kruitmagazijn (zaterdag tot 13:00 uur en zondag), Molen De Hoop en het Mini-museum De Luisterpost aan de Visserdijk 30. In een van de Kruitmagazijnen aan de Dalemwal wordt aandacht besteed aan 75 jaar NATO met een kleine expositie over de zeer geheime NATO-brug over de Merwede. De openingstijden zijn zaterdag van 10:30 tot 17:00 uur en zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

 Mini-expositie NATO-brug over Merwede

Tijdens de Koude Oorlog, in de jaren 50 van de vorige eeuw, waren er uiterst geheime bouwplannen voor een militaire noodbrug over de Merwede. Een expositie in een van de Kruitmagazijnen bij molen De Hoop aan de Dalemwal, vertelt met foto’s en een videopresentatie het verhaal van deze brug. De expositie is samengesteld met behulp van de vrijwilligers van Fort Altena, het fort dat een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van deze noodbrug. Ook na het Weekend van het Verdedigingserfgoed op 20 en 21 april, is de expositie te bezoeken tot en met 26 mei. De openingstijden zijn dan van 13.00 – 17.00 uur op zaterdagmiddag en zondagmiddag. De Werkgroep Vesting Gorinchem is een onderdeel van de Historische Vereniging Oud-Gorcum.

Voor het laatste nieuws zie www.vestinggorinchem.nl

 


door

Tags: