Linie Award 2023

Linie Award 2023 voor Fort de Gagel en Werkgroep Vesting Gorinchem

Op donderdag 18 januari reikte de Stichting Liniebreed Ondernemen de Linie Award 2023 uit aan Fort de Gagel en de vrijwilligers van de Werkgroep Vesting Gorinchem tijdens de nieuwjaarsborrel op Kunstfort bij Vijfhuizen. Liniebreed Ondernemen is een non-profit koepelorganisatie die zich inzet voor behoud en ontwikkeling van verdedigingserfgoed in Nederland. De award wordt aangeboden aan een ondernemer of een ondernemende organisatie die in het afgelopen jaar heeft bijgedragen aan het economisch rendement, het maatschappelijke draagvlak en aan de bekendheid van de waterlinies.

Werkgroep Vesting Gorinchem

Het uitdragen van de verhalen over forten, bunkers, vestingen, linies en ander verdedigingserfgoed en het beheer ervan, staat of valt met de inzet van vrijwilligers. De enquêtes die we uitvoerden onder de vrijwilligers over de omvang van hun inzet in de Hollandse Waterlinies liegen er niet om. De groep die we vandaag in het zonnetje willen zetten draait op vrijwillige inzet maar we vinden ze zeer ondernemend en bijna semi- professioneel. Wat deze groep heeft neergezet de afgelopen jaren voor de Vestingstad waar zij voor staan is aanzienlijk. Je ziet het ook aan hun website, in tegensteling tot veel absoluut sympathieke tussen de schuifdeuren websites, springt deze erboven uit.

De groep doet altijd mee met de diverse events door Liniebreed en anderen georganiseerd, of het nu over Unesco Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies gaat, de Oude Hollandse Waterlinie, de Vesting of over het Koude Oorlog erfgoed. Men is van alle markten thuis. De groep zorgt dat het erfgoed wordt opengesteld, geeft rondleidingen en zorgde tevens dat er een wandelboekje kwam, zodat bezoekers ook zelfstandig, wanneer ze er zelf even niet zijn, de Vesting kunnen beleven.

Men vroeg ook gelden aan voor de restauratie van een Affuit Bomkanonnen die nu zo trots op de wallen staan, ik meen dat men binnenkort begint aan de laatste restauratie c.q. reconstructie van zo’n historische kolos. Ook maakte de werkgroep een minimuseum/luisterpost van De Koude Oorlog gereed voor bezoekers. Een heel actueel thema.

Je kunt wel verkozen zijn tot de mooiste Vestingstad van Nederland, maar dat moet je dan wel waarmaken. Noblesse oblige zeggen we dan. Met de Werkgroep Vesting Gorinchem, van de Historische Vereniging Oud-Gorcum, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Wat een passie en wat een inzet. En wat een enthousiasme en samenwerkingszin gaat er van jullie uit. Wij worden daar heel blij van. Lieve Werkgroep, jullie worden vandaag vertegenwoordigd door Theo de Wildt en Herman Sangers, voor al jullie goede werk hierbij de Linie Award 2023.

Liniebreed Ondernemen


door

Tags: