Pasen en Fortenseizoen

Pasen en opening Fortenseizoen 2023 op Vestingwal

  • De winter ligt achter ons en het is bijna lente, de lentekriebels komen op. Een goede reden voor de Historische Vereniging Oud-Gorcum, Werkgroep Vesting Gorinchem om een wandeling over onze prachtige vestingwal aan te bevelen. Tijdens het paasweekend van 8 en 9 april en het Fortenseizoen-openingsweekend 2023 op 15 en 16 april, zorgen wij ervoor dat diverse bouwwerken op en in de vestingwal, waarvan sommigen normaal gesloten zijn, open zijn en wij aanwezig zijn om nadere toelichting te geven. Je kunt een kijkje nemen in de Caponnière, de VIS-kazemat, de kruitmagazijnen, de Poterne, het kleine kruitmagazijn en het Minimuseum de Luisterpost. Op zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 11 tot 16 uur. Voor het volledige programma zie de brochure op onze website https://vestinggorinchem.nl/activteiten/pasen-en-opening-fortenseizoen-2023/

 

Minimuseum De Luisterpost

In de Aanlegsteiger, Vissersdijk 30 te Gorinchem. Kun je op zaterdag 8 april tussen 10 en 17 uur het verhaal zien en horen van het grootste geheim van Gorinchem, het afluisteren van de Russen tijdens de Koude Oorlog, in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw.

Door het afluisteren en decoderen van vijandelijke radiocommunicatie op de korte golf probeerde het Nederlandse leger de exacte locatie van de vijand bepalen. De toen gebruikte apparatuur is hier werkend opgesteld, je mag ook nog zelf aan de knoppen draaien en wij zijn aanwezig om je alles uit te leggen.

 

Nieuwe Vestingwandelingen
Op zaterdag 8 en 15 april staan de eerste ‘Arrangement Caponnière VIS-kazemat wandelingen’ gepland, een initiatief van de Werkgroep Vesting Gorinchem.
De inloop is bij de Caponnière tussen 13:00-13:15 uur met een drankje. De wandeling, onder begeleiding van een ervaren vestinggids start om 13:30, uur duurt ongeveer 1,5 uur e n na afloop staan in de Caponnière een drankje en een hapje klaar. De wandeling voert op de heenweg langs historische vestingpunten zoals de Kanselpoort, het verdwenen bastion, de stenen beer bij het Paardenwater en de kanonnen op Bastion 1 naar de VIS-kazemat. De terugweg gaat via de Luisterpost, de Lingewacht, de waaiersluis, de Arkelpoortcoupure, bastion 2, de grote bult en de Melkpadduiker terug naar de Caponnière.

Een groep bestaat uit maximaal tien personen. Aanmelden kan tot uiterlijk de donderdag vóór de rondleiding via https://vestinggorinchem.nl/rondleiding-wandelen-fietsen/ onder ‘Gids boeken’. De kosten bedragen € 25 p.p. en kunnen ter plaatse bij de Caponnière worden voldaan.


door

Tags: