Kazemat en BB Kringcommandopost

Kijkje bij collegakazematters

Op uitnodiging van de Stichting Bunkerbehoud Dordrecht zijn wij afgelopen zaterdag met enkele mensen van ons Team VIS-kazemat Gorinchem, wezen kijken naar hun VIS-kazemat aan het Hollands Diep.

Deze VIS-kazemat is aangepast aan het zeedijk, waar hij is ingebouwd. Deze kazemat heeft twee toegangen met klimkokers.

VIS-kazemat Hollands Diep 1 ligt aan de noordzijde van het Hollands Diep iets ten westen van de Kil, die daar in het Hollands Diep uitmond. Het doel van deze kazemat was het bestrijken van het Hollands Diep voor de monding van de Kil en het flankerend bestrijken van de Moerdijkbruggen. Deze kazemat is in mei 1940 in actie geweest.

In de vijftiger jaren is er een luchtwachttoren bovenop gebouwd. Op deze foto is een replica te zien van het instrument, wat de luchtwachters op die torens gebruikten. Op dit statief kan men een verrekijker bevestigen. Wanneer men naar een voorbijvliegend vijandelijk vliegtuig kijkt, wijst de meter vanzelf luchtwachtvak en vliegrichting aan. Dat werd dan per telefoon doorgegeven aan een luchtwachtcentrum.

Excursie naar BB-museum

Afgelopen zondag is de Werkgroep Vesting Gorinchem op excursie geweest naar het BB-museum Overvoorde, Rijswijk bij Den Haag. We werden daar ontvangen met een uitsekende lunch en kregen een uitgebreide rondleiding. zowel in de Duitse bunkers van het in de tweede Wereldoorlog op het landgoed Overvoorde gevestigd radio-afluisterstation van de Luftwaffe en vervolgens door de in de Koude oorlog gebouwde commandopost voor de BB (Bescherming Bevolking).

De BB-commandopost is geheel authentiek ingericht. Het was zeer interessant.
Vervolgens zijn wij gaan dineren en zijn wij nog net voor de gladheid huiswaarts gekeerd.


door

Tags:

%d