Limietpaal O 94

Limietpaal O 94 gered 

Enkele maanden geleden werd de werkgroep er door een medewerker van woningbouwvereniging Poort6 op attent gemaakt dat er waarschijnlijk een limietpaal in een sloot bij de Schuttersgracht lag. De oude limietpaal is vermoedelijk door een maaimachine geraakt en in de sloot beland. Leden van de Werkgroep Vesting Gorinchem van de Historische Vereniging Oud-Gorcum hebben de paal boven water gehaald en in de directe omgeving van de oorspronkelijke plaats veilig tegen het kleine buskruitmagazijn aan de Pelwal bij de Duveltjesgracht in de grond gezet, onbereikbaar voor die grote machines. Hiermee hebben we weer een oud element van de vesting terug kunnen plaatsen en zichtbaar gemaakt.

De limietpalen zijn hier oorspronkelijk rondom 1835 geplaatst om de grenzen van het militaire terrein aan te geven. De grens werd aangegeven, zodat duidelijk was waar het militaire terrein begon en ophield. Dit was toen nodig om niet-militairen te kunnen weren van die terreinen. Maar er stonden bijvoorbeeld ook bomen op het militaire terrein, die regelmatig werden gesnoeid en gekapt, door de grens aan te geven was duidelijk voor wie de opbrengst was. Doordat het militaire terrein om de binnenstad heen liep was er een ring van limietpalen aan de binnenkant en aan de buitenkant. Op diverse plaatsen was er recht van overpad. Op dit moment staan er nog 29 van de oorspronkelijke 274 limietpalen in de vesting.

Meer informatie over limietpalen https://vestinggorinchem.nl/artikelen/limietpalen/


door

Tags: