Koude Oorlog Weekend

Koude Oorlog Weekend

Dit is een en foto van de luchtwachtpost op de inmiddels verdwenen staalkabelfabriek Den Haan (rechts, op het dak, boven de hijsbalk).

Tijdens de Koude Oorlog ontstond op 22 oktober 1962 de Cubacrisis. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis wordt nu een landelijk Koude oorlog weekend “60 jaar Cubacrisis” georganiseerd. Ook in Gorinchem.

Er waren in Gorkum toen verschillende organisaties actief, zowel burgerlijke als militaire: Korps Luchtwacht Dienst (KLD), Bescherming Bevolking (BB) en het Landmacht Radioverkenningsbataljon (afluisteren Russen). Er zijn ook nog twee ondergrondse commandoposten aanwezig, maar niet meer toegankelijk.

De Werkgroep Vesting Gorinchem organiseert een interactieve expositie over die tijd. Je kunt zien hoe men zich dacht te beschermen tegen de gevolgen van een atoomoorlog. Gezien de recent weer danig oplopende spanningen tussen Oost en West sluit de expositie ook aan bij de actualiteit.

Dus kom de expositie bekijken en beluisteren in buurthuis De Aanlegsteiger, Vissersdijk 30, 1e verdieping van 10 tot 17 uur. De gemeente Gorinchem steunt deze expositie en daardoor is de toegang gratis.