VIS-kazemat geopend

VIS-kazemat geopend op monumentendag

De dag begon al vroeg op de Open Monumentendag 2022 in het oude grote buskruitmagazijn met de ontvangst van de genodigden voor de opening van de gerestaureerde VIS-(Voorschrift Inrichting Stellingen)-kazemat, een van de “krenten in de vestingpap” op de vestingwal. Voor de tweede maal in korte tijd was de wethouder voor Erfgoed, monumenten en archeologie Eva Dansen graag bereid een opening te verrichten. Na enkele korte toespraken verplaatste het gezelschap zich naar de, door de vrijwilligers van de werkgroep Vesting Gorinchem gerestaureerde Kazemat. Daar vond de opening plaats en de opening van de Gorinchemse Monumentendag 2022. Na het doorknippen van het toegangslint werd de wethouder door Hugo Ouwerkerk in het verdedigingswerk uit 1930 rondgeleid. Ook de rest van de dag was dit prachtig gerestaureerde verdedigingsobject voor iedereen toegankelijk. De poterne en de andere twee buskruitmagazijnen waren zaterdag ook open.

Na jaren van voorbereiding, geweldige sponsering door lokale ondernemers, gemeente en particulieren en ruim een jaar hard werken door de vrijwilligers van de Werkgroep Vesting Gorinchem is dit interessante gebouw nu voor onze unieke vestingstad behouden en toegankelijk. Tijdens onze maandelijkse wandelingen op de laatste zondag van de maand laten wij je dit graag zien en vertellen we je de bijzondere geschiedenis van dit gebouw.


door

Tags:

%d