Open Monumentendag 2022

Zaterdag 10 september Open Monumentendag op de Vesting

Open Monumentendag op de Vesting

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september vindt de opening van de gerenoveerde VIS-kazemat plaats.

De VIS (Voorschrift Inrichting Stellingen)-kazemat is een van de krenten in de vestingpap. Deze voormalige beschermde wapenopstelling uit 1930 van gewapend beton op de vestingwal bij de Vijfde uitgang is door de vrijwilligers van de Werkgroep Vesting geheel gerenoveerd en toegankelijk gemaakt. Dit is gebeurd met behulp van veel sponsors en de gemeente Gorinchem. Tijdens deze Monumentendag is de kazemat voor het eerst te bezichtigen.

Ook de op bevel van Napoleon in 1813 gebouwde poterne (de onderdoorgang onder de vestingwal) is open en van binnen te bezichtigen. Natuurlijk is de expositie Vestingwerken en Vestingrampen in de buskruitmagazijnen open en dat alles op het oostelijke deel van de vestingwal van 10 tot 17 uur en geheel gratis. Maar dat is nog niet alles we organiseren ook een extra wandeling over de vestingwal onder begeleiding van onze deskundige gidsen, die trouwens ook in de kazemat en bij de poterne de hele dag aanwezig zijn. De wandeling start om 14:00 uur voor de ingang van het Gorkums museum op de Grote Markt, duurt ongeveer 2,5 uur en er zijn geen kosten aan verbonden. Reserveren bij de VVV Gorinchem, (0183) 63 15 25 of vvv@mooigorinchem.nl.

Tot slot hebben wij nog twee stadswandelingen gemaakt voor deze Monumentendag:

  • Wandelroute 1572 “De geboorte van Nederland”, een route langs de katholieke relicten, die met de onderdrukking van het katholieke geloof te maken hebben.
  • “Rampjaar 1672”, een wandeling langs relicten, die met het rampjaar 1672 en de Oude Hollandse Waterlinie te maken hebben.

De routes zijn bij de VVV Gorinchem verkrijgbaar of te downloden op de site van Mooi Gorinchem.

De Werkgroep Vesting Gorinchem is een onderdeel van de Historisch Vereniging Oud-Gorcum


door

Tags:

%d bloggers liken dit: