Archieftijger schrijft boek Hollandse Waterlinie

Uitreiking in Gorinchem

Vanochtend kwam Leen Ouweneel, als dank voor de uitstekende medewerking, zijn boek uitreiken aan het Regionaal Archief Gorinchem, waar archivaris René van Dijk dit dankbaar in ontvangst nam. Het betreft niet alleen een gloednieuw prachtig boek over de Oude Hollandse Waterlinie en het Rampjaar 1672, maar ook een hele nieuwe visie op deze belangrijke periode in de geschiedenis van Nederland.

Archieftijger

Historicus Leen Ouweneel wordt ook wel als ‘archieftijger’ betiteld, aan zijn boek  ‘Regenten en de Waterlinie in het Rampjaar’, is dan ook vijf jaar grondig archiefonderzoek vooraf gegaan. Dit is onder andere verricht in de archieven van Hoogheemraadschappen, maar ook een aanzienlijk deel van de informatie komt uit archieven in het Regionaal Archief Gorinchem. De wetenswaardigheden in het boek zijn dan ook hoofdzakelijk op primaire bronnen gebaseerd, waardoor ook een beter beeld is verkregen over de strekking van de inundaties in die tijd.

Gorinchem

Ook de situatie rond Gorinchem, als één van de hoofdposten in de Oude Hollandse Waterlinie, met de bevelvoerder Maarschalk Wirtz, wordt belicht en zelfs zijn dochter komt onder aandacht. Het is zeer interessant te weten hoe de regenten in Gorinchem reageerden op de oorlog en de plotselinge  verplaatsing van het front naar dit gebied. Ook een gebied met vele waterwerken en zeer eigenwijze en opstandige boeren.

Leesbaarheid

Om alle informatie uit de archieven voor een groot publiek aantrekkelijk te te maken, zijn deze gevat in een makkelijk leestbare verhaalvorm en voorzien van vele mooi weergegeven afbeeldingen.

Kwaliteit

Het is een gebonden boek in een prachtige kwaliteit, formaat 22,5 x 28,5 cm, 267 blz,
ISBN 978 90 8230 9553 1. En door diverse subsidies is de verkoopprijs laag gehouden.
Het boek kost in de winkel € 24,95 . Het is verkrijgbaar bij de reguliere boekwinkels, maar ook op internet te bestellen.

Aanrader

Voor wie in dit jaar van de Nationale Rampjaarherdenking wat wat meer wil weten over dit deel van onze geschiedenis, waarin zoveel typisch Hollandse zaken gebruikt werden, maar ook ontstaan zijn, is dit boek zeker een aanrader!