Kanonnetje gescoord!

“Kannonnetje gescoord” klinkt leuk, maar het had toch wel wat “voeten in de aarde” voor het zover was. Door niet aflatende inzet van ons werkgroeplid en tevens uitbater van de Caponnière, Ronald Verduyn en ook Jeroen Vinckers van Stichting Stadsherstel Gorinchem en tevens werkzaam bij Rijkswaterstaat, heeft RWS besloten om een kanon aan de Werkgroep Vesting Gorinchem en dus de Historische Vereniging Oud-Gorcum te schenken.

Wij danken RWS hartelijk voor deze schenking en stellen dit kanon beschikbaar aan de gemeente Gorinchem om daar de vestingwal mee op te leuken.

De gemeente Gorinchem heeft Gerritsen loon- en aannemingsbedrijf ingeschakeld om het kanon op te halen op Duivelseiland in Dordrecht. Op deze foto wordt eerst geprobeerd om het kanon met de autokraan  op de wagen te zetten, die kan 3 ton gewicht tillen op deze afstand van de wagen, maar het kanon blijkt te zwaar.

Dat het kanon te zwaar zou zijn voor de autokraan, daar was al rekening mee gehouden en daarom had Gerritsen ook een shovel meegebracht. Dit ziet er dramatisch uit, maar het was ook al bekend, dat de houten wielen van het affuit verrot waren. Chauffeur en kraanmachinist Gijs heeft het klusje prima verzorgd.

Het hout van het affuit lijkt grotendeels nog goed, alleen de wielen en assen moeten worden vernieuwd.

Shovel weer opgeladen en kanon vastgezet, klaar voor vertrek naar Gorinchem.

Op de gemeentewerf in Gorinchem neergelegd. De buitendienst gemeente Gorinchem heeft ook gelijk de loop losgemaakt van het affuit, zodat dit opgeknapt kan worden. De kanonsloop zal t.z.t. gestraald en geverfd worden.