De Laarzen van Langois – een wandeling over Gorinchems wallen van de Oude Hollandse Waterlinie

HELAAS WEGENS OPLOPENDE CORONABESMETTINGEN AFGEBLAZEN.

Op zaterdag 13 november a.s. kunnen inwoners en bezoekers van Gorinchem terug in de tijd. Die morgen kunnen zij deelnemen aan “Laarzen van Langois”, een wandeling in en om Gorinchem met de 19e-eeuwse soldaat Meijer waarin ze het verhaal van de eenvoudige soldaat, het rauwe leven in het legers van Napoleon en de geallieerden te horen krijgen en het verhaal van de stoere vesting Gorinchem mee kunnen beleven. De kogels vliegen je bijna om de oren en als je goed snuift, kan je de kruitdampen misschien ruiken.

Op zaterdagmorgen 13 november is het om 10.00 uur verzamelen in de bibliotheek Gorinchem (Groenmarkt 1) op de eerste verdieping waar re-enactor Jip Meijer (http://www.durendale.nl/) appél zal houden en de mars door de vesting start. Na een korte inleiding en een uur wandelen keert de tocht tegen half twaalf terug in de bibliotheek.

De kosten voor de wandeling bedragen 10,- euro (ter plekke te voldoen) en zijn naast de wandeling zelf inclusief koffie en koek. Aanmelden voor deze kleurrijke tocht kan via bas@kreugerinkultuur.nl of door te bellen met 06-47768450.

De Oude Hollandse Waterlinie (OHWL) is de voorloper van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, erfgoed wat afgelopen zomer de status van Werelderfgoed van UNESCO heeft gekregen. In 2022 staat de OHWL extra in de schijnwerpers omdat de Linie in 1672 erin geslaagd is de Franse invasie van Nederland in dat jaar te weerstaan. Gorinchem was dusdanig versterkt, dat de Fransen geen schijn van kans hadden het in te nemen. In 1813 waren de rollen omgedraaid en wisten troepen van Napoleon onder de generaals Langois en Rampon nog maanden de stad bezet te houden.