Vrijwilligers volharden ondanks veel zwaar en vies werk!

Zaterdag 2 oktober 2021:

De dag begon vroeg met Theo en Demi van Strago Electro, die weer in hun vrije tijd kwamen helpen. Zij maakten de elektrische aansluiting voor de kazemat in het Groot Kruitmagazijn en een werkaansluiting met werkverlichting in de kazemat. Ook hebben zij een dompelpomp aangebracht om het water uit de kazemat te zuigen en een ventilator voor voldoende zuurstof voor de vrijwilligers tijdens de schoonmaakwerkzaamheden.

Theo, lasser en ijzerwerker bij Strago, maakte het kozijn van de VIS-kazemat vlak en monteerde de kabelbeschermpijp met eigen gemaakte beugels aan de grondkerende constructie.

Intussen was Frits van onze werkgroep bezig om het muurtje voor het schietgat wat verder te slechten.

Op oproepen van de Werkgroep Vesting Gorinchem op de social media hadden zich 16 vrijwilligers gemeld en  met mensen van de werkgroep erbij zijn vanmiddag ca. 22 personen aan de slag gegaan om de grond, blubber en rommel uit de kazemat te halen, zodat deze goed betreedbaar werd.

Het begon met een veiligheidspraatje van Gert-Jan Ariaans en een werkinstructie van Hugo Ouwerkerk en daarna ging iedereen lekker aan de gang.

Er bleek toch wel heel veel meer grond en blubber in de kazemat te liggen dan verwacht en ook vermengt met veel kledingstukken en uiteenlopend ander afval. Waaronder een ledikant met stalen veren bodem matrassen, delen van een fiets en betonijzer matten.

Het leek eigenlijk veel meer werk, dan in één middag gedaan kon worden, echter door hard werken en volharding van  de vrijwilligers die gekomen, waaronder ook dames, die enorm hun best hebben gedaan, is de kazemat toch helemaal leeg gemaakt en gereed voor opknapwerk en restauratie.

De rommel was ook enorm. maar door volharding werd deze zware en vieze klus geklaard.

De viezigheid en grond werd met emmers via een ketting van mensen uit de kazemat getransporteerd.

Het eindresultaat, bezemschoon!

Na gedane arbeid kregen de vrijwilligers een presentje als blijk van dank.

Dat presentje bestond uit vestingkoekjes, gesponsord door bakkerij Van der Grijn.
Alle vrijwilligers(sters) hartelijk bedankt voor de formidabele inzet!