Deli Home sponsort hout

Deli Home sponsort bijna 400 meter aan houten planken voor de inrichting van de VIS-kazemat.

Een VIS-kazemat diende als een door gewapend beton beschermde wapenopstelling voor het Nederlandse leger. Echter om de bemanning tegen aan de binnenzijde van de kazemat afspringende betonscherven te beschermen, tijdens een beschieting, was deze van een houten plafondbekleding voorzien.  Ook het meubilair was van houten planken gemaakt. Met het hout van Deli Home gaan wij het plafond weer betimmeren en het meubilair namaken.

Het hoofdkantoor van Deli Home aan het Stadhuisplein, met zijn opvallende neonreclame op het dak, kunt u bijna niet missen. Deli Home is een relatief nieuwe naam in Gorinchem. Maar iedere volwassen inwoner van Gorinchem herinnert zich JéWé.  Dit beeldbepalende Gorinchemse bedrijf is in 2002 opgegaan in Deli Home. Deli Home is een bedrijf met een rijke geschiedenis. Zo’n rijke geschiedenis sluit mooi aan bij onze historische vereniging.

Fragment van een kaart van Sumatra uit 1885 met het Sultanaat Deli en de stad Medan, het gebied waar de Deli Maatschappij actief was, zoals aan de vele namen te zien is. Kaart gemaakt door J.H. Lieftinck en A.J. van der (Jr.)Stok. Koninklijke Bibliotheek, bron 256 B4, via Delpher.

De naam Deli komt van het Sultanaat Deli gelegen op Sumatra bij de stad Medan.
In 1863 stichtte Jacob Nienhuys bij Medan een tabaksplantage en exporteerde deze tabak naar Nederland.

Een tabaksplantage in Deli Sumatra. Aquarel door Beckmann, collectie Tropen Museum, TM nr. 5349-6, via Wikipedia.

De export van tabak werd een succes en trok investeerders aan. Hierdoor werd in 1869 de N.V. Deli Maatschappij opgericht.

Hoofdkantoor van de Deli Maatschappij in 1885 op Sumatra, mocht er ook zijn. Zeker voor die tijd in Nederlands Indië was het een groot gebouw en zag er prachtig uit. Gedeelte van een van fotograaf Lambert, Gustav Richard. Nationaal Archief Nummer toegang 2.20.46. Inventarisnummer 852. Bestanddeelnummer 852_19.

Het bedrijf maakte met de overname van de bedrijven RET en Jongeneel in 1971 de overstap naar de houthandel. In 2002 werd JéWé overgenomen en daarna volgden ook Bruynzeel en Fikszo.  De naam N.V. Deli Maatschappij veranderde in Deli Home.

Deli Home is tegenwoordig de groothandel en fabrikant die toegevoegde waarde biedt voor home improvement en veel investeert in productie en productontwikkeling in de verschillende productgroepen. Deli Home is actief in: hout, deuren, vloer & trap, opbergsystemen en horren.

Het hele verhaal van Deli Home “Deli van Sumatra tot Gorinchem” kunt u vinden op  https://www.deli-home.com/hart-van-hout/

Deli Home
Stadhuisplein 70
4203 NS Gorinchem
info.nl@deli-home.com
https://www.deli-home.com/