Werkgroep krijgt OHW-award

Het Waterlinie Award voor het beste lokale waterlinie initiatief, werd uitgereikt aan de Werkgroep Vesting Gorinchem, door “prins Willem III”, namens de Stichting Oude Hollandse Waterlinie. De award bestaat uit een prachtige speciaal gemaakte glazen beker, waarin de aspecten van de waterlinie verwerkt zijn. Deze werd in ontvangst genomen door ons werkgroeplid Ed Giskes, die het meeste werk heeft gehad aan onze Oude Hollandse Waterlinie initiatieven in 2019.

Die initiatieven waren:

  • Verbeteren vestingbeleving vesting Gorinchem.
  • Inbreng van Oude Hollandse Waterlinie historische objecten in het project Dijkverbetering Gorinchem – Waardenburg. Het betreft hier:
    • Dijkpost Hercules.
    • De Dalemse uitwaterings- en inundatiesluis met geschutsbatterijen.
    • Ravelijn 1 van de vesting Gorinchem.
  • Een klein artikel op de website betreffende de dijkposten van de Oude Hollandse Waterlinie.
  • Vijf artikelen over het rampjaar 1672 op onze website.
  • De expositie “de polder en de Oude Hollandse Waterlinie” in korenmolen De Hoop.

De uitreiking van de award vond plaats in de Sint-Janskerk in Gouda, daar waren meer als 100 deelnemers aan het symposium en genodigden, voornamelijk vertegenwoordigers van organisaties uit de sector cultuurhistorie, waaronder vier sprekers, die met een lezing nader ingingen op de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie en met name het Rampjaar. Ook kwamen de moderne methodieken, zoals Story Telling aan de orde om het verhaal van de Oude Hollandse Waterlinie zo goed mogelijk aan het grote publiek over te brengen.

Rechts Ed Giskes en tweede van links de Gorinchemse wethouder Dick van Zanten, die de werkgroep ook prees voor de inzet en namens de gemeente Gorinchem een grote chocolade lekkernij uitreikte aan de werkgroep.

Er was veel belangstelling, o.a. waren ook aanwezig Arjen Rijsdijk, ex wethouder van Gorinchem en voorzitter van de Erfgoedtafel Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland en Jorick de Keij, Gemeente Gorinchem Team Toerisme & Cultuur.
Als Werkgroep Vesting Gorinchem van de Historische Vereniging Oud-Gorcum zijn wij natuurlijk zeer blij met deze award en zien hierin een erkenning van het belang van ons werk en een aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan.


Geplaatst

in

door

Tags: