Expositie polder en Hollandse Waterlinie

De Oude Hollandse Waterlinie bij Gorinchem.

Expositie “De polder en de Oude Hollandse Waterlinie” in korenmolen De Hoop

De Werkgroep Vesting Gorinchem van de Historische Vereniging Oud-Gorcum heeft een expositie gemaakt met als onderwerp “De polder en de Oude Hollandse Waterlinie”.

De expositie bestaat uit 21 mooie platen, welke (tevens voorzien van een korte tekst) de geschiedenis vertellen van het ontstaan van de polders en het latere gebruik van het water en de waterhuishouding van de polders als offensief middel en als verdedigingslinie.

De expositie wordt ingericht op de 2e verdieping van korenmolen De Hoop, Dalemwal 21 te Gorinchem en is onderdeel van activiteiten in het kader van de promotie van de Oude Hollandse Waterlinie in de aanloop naar het Waterliniejaar 2022.

Gorinchem was de grootste en strategisch meest belangrijke vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie, echter in het rampjaar 1672 had de prins van Oranje zijn hoofdkwartier bij Bodegraven, dicht bij de zwakke punten in de waterlinie. Dat waren de Woerdenscheverlaat, Nieuwerbrug en Goejanverwellesluis. In Gorinchem werd de meest ervaren veldheer, maarschalk Wirtz aangesteld als bevelhebber over de Waterlinie, vanaf de Lek t/m het Land van Altena. Wilt u meer weten kom dan kijken!

Op zaterdagmiddag 30 maart zal wethouder Dick van Zanten de expositie openen en met ingang van zondag 31 maart is deze gratis toegankelijk voor publiek. Molen De Hoop is op zaterdag en zondag open van 11:00 tot 16:00 uur en dezelfde tijden doordeweeks bij voldoende wind, echter niet met storm. De expositie duurt tot september.

De Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden  (SIMAV) met molenaar Ton v/d Heuvel terplaatse is de gastheer van deze expositie.