Weer een limietpaal uit 1835 gevonden.

Rondom de vesting staan aan de binnen- en buitenkant van het vroegere militaire gebied zogenaamde limietpaaltjes, ook wel paaltjes van oorlog genoemd. In totaal waren er ruim 270 paaltjes. Op iedere paal staat een grote letter O, van oorlog en daaronder een nummer. De meeste zijn in verloop van de tijd verdwenen door aanpassingen en werkzaamheden. Inmiddels waren er 22, verspreid over de wallen aangetroffen. Dat zijn er nu dus 23, door de vondst van paal nummer 188.  Deze staat onder aan de wal langs het Merwedekanaal. De paal is bijna helemaal onder de grond verdwenen en de bovenkant is flink beschadigd door maaiwerkzaamheden. Voor de foto is een gedeelte vrijgegraven en daarna weer dichtgegooid.O188_14

Reacties

Eén reactie op “Weer een limietpaal uit 1835 gevonden.”

  1. Piet Boer avatar
    Piet Boer

    Ik heb ze twee jaar geleden in Woudrichem en fort Giessen geinventariseerd. De binnenring hebben we er 21 terug gevonden. De buitenring heb ik er nog maar enkele gevonden. Bij de dijk verzwaring zijn ze bijna allemaal verdwenen. Bij de inundatie sluis staan er nog 2. Fort Giessen heeft er nog wel een aantal. bij Loevestein zijn ze bij de laatste ruimte voor de rivier de meeste verdwenen! Op een hoop gegooid en afgevoerd. Zo heb ik gehoord.