Een stukje marinegeschiedenis rond Gorinchem in mei 1940

Hr Ms Christiaan Cornelis

Eerst even wat gegevens betreffende de betrokken marinschepen:

Deze schepen waren in 1940 onderdeel van de “Bewakings en Onderzoekingsdienst Bovenrivieren”. Hierbij waren kleine oudere marineschepen ingedeeld.

Het schip hierboven is de Hr. Ms. Christiaan Cornelis, een torpedoboot uit 1905.
Bewapening: 1 kanon met een kaliber van 3,7cm en een torpedo lanceerinstallatie op het voordek.
Te zien is, dat er op het dek geen bescherming is tegen vijandelijk vuur. Voor de in het verhaal beschreven tocht vanaf Gorinchem, richting Moerdijkbruggen, werden er snel provisorische dekkingen en wapenopstellingen gemaakt met zandzakken. Maar ondanks deze voorzieningen werd het schip zelf door Duitse mitrailleurkogels doorzeefd.

Hr Ms Tyr + Hr Ms Hefring 1939

Dit zijn de Hr. Ms. Tyr en Hr. Ms. Hefring in 1939, waarvan de Hr. Ms. Tyr (links) in het verhaal rond Gorinchem voorkomt.
De Hr. Ms. Tyr is een kannonneerboot uit 1878. Deze schepen waren toen bedoeld om de zeegaten te bewaken en zwaar bewapend met een 28cm kanon voorop, twee kanons van 3,7cm en een 3,7cm revolverkanon. Echter die oude bewapening was in de 62 jaar, dat het schip oud was, bij diverse verbouwingen allang vervangen en in 1940 was het schip bewapend met een meer modern 12cm kanon en twee 12,7mm mitrailleurs.

Hr Ms Cressy 1938

Dit is de Hr. Ms. Cressy in 1938.
Stoomsloep 121 Cressy was afkomstig van de in de Eerste Wereldoorlog nabij Katwijk getorpedeerde Engelse pantserkruiser HMS Cressy.

Voor het verhaal over de lotgevallen van deze schepen rond Gorinchem in mei 1940, zie deze link naar Go2War.nl: http://www.go2war2.nl/artikel/2706/Onderzoekings–en-Bewakingsdienst-Bovenrivieren.htm?page=4

Bronnen:

  • Boek “De koninklijke marine in de Tweede Wereldoorlog”, deel 1, door Dr. Ph. M. Bosscher, ISBN 90-6135-371-8.
  • http://www.go2war2.nl/default.asp
  • http://www.dutchfleet.net/showthread.php/4330-Hr-Ms-Cressy-defensiesloep
  • http://www.maritiemdigitaal.nl/index.cfm?event=search.getadvancedsearch&shipname=Cressy
  • https://nl.wikipedia.org/

Geplaatst

in

door

Tags: